Bild från midsommarfirande i Bydalsfjällen i Jämtland. Foto: Magnus Kristensson.

Här var nyår varmare än midsommar

Uppdaterad
Publicerad

I norr har det i år varit en varmare nyårsafton än midsommar på flera håll. – Det är sällan så kallt på midsommar och sällan så varmt på nyår, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

I Bydalsfjällen var det fem grader varmt på nyårsnatten och i Jävre i Norrbotten lika varmt. På samma ställe var det bara 2,5 grader på midsommarafton. Det var alltså en varmare nyårsafton än midsommarafton där uppe.

– Jag är 40 år men jag kan inte minnas att det varit en sådan här varm nyårsafton tidigare. Men det kan ju också vara så att minnena har förskönats med åren, säger Fredrik Holmberg som bor i Jävre.

Vilket väder föredrar du?

– Jag gillar ju minusgrader och mycket snö. Det är så det ska vara, för då kan jag köra skoter och åka skidor. Ska det fortsätta så här är jag nog tvungen att flytta norrut.

Hur firade du aftnarna?

– På midsommar åkte jackan på, men vi var ändå ute och grillade. På nyår hade jag liknande klädsel. Det var helt klart en udda upplevelse!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.