Greta Thunberg talar under en klimatdemonstration i Rom, Italien. Foto: Alessandra Tarantino / AP

Har vi nått ”peak Greta”?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Är de senaste veckornas demonstrationer toppen för Greta Thunberg? Hur stor kan hon bli? Hennes rörelse ångar på och växer för varje vecka, men snart kommer media och de flesta människor att drabbas av ”Greta-fatigue”. Då är det makthavarnas tur att ta vid, för kampen mot klimatförändringarna kan inte hänga på en ensam 16-åring. Hon är bara en ikon som vill göra sig själv överflödig.

Calle Elfström

Miljöreporter

De som inte tror att det pågår en klimatkris ogillar, eller till och med hatar, Greta Thunberg. Att hon dessutom har en känd mamma som värnar flyktingar och går emot Sverigedemokraterna retar tydligen vissa. Skolkar gör hon ju också.

Men även andra, i den mer städade offentligheten, menar att det finns någonting som skaver kring fenomenet Greta. Krönikören Johan Hakelius pekar på att det är svårt att debattera med ett barn – hon blir ”untouchable”. Dessutom är hennes rörelse obehagligt kompromisslös och orealistisk tycker han.

Budskapet problematiskt

Det är inte svårt att se att det finns problem med budskapet. Greta Thunberg och hennes rörelse har två premisser; den ena att vi är på väg mot en apokalyps, den andra att ”generation konsumtion” inte gör ett dugg för att stoppa färden mot undergången.

Båda är tveksamma. Det är knappast troligt att den mänskliga civilisationen, eller det svenska samhället, kommer att ha utplånats av det varmare klimatet om hundra år, även om många kommer att drabbas hårt.

Att etablissemanget skiter i klimatet – det stämmer inte heller. Aldrig någonsin har politiker och företag gjort mer mot klimatförändringar än nu. Det är visserligen alldeles otillräckligt om man ska nå klimatmålen, men klimatet är numera en av de största samhällsfrågorna som skapar rubriker.

Bryter ny mark

Men vid sidan av sakfrågan är fenomenet Greta kanske intressantare. Hur kan en 16-åring så snabbt bli en global röst och vad betyder det? Greta Thunberg är banbrytande på minst fyra sätt.

1. Hon lyfter klimatfrågan som ingen annan

Hon har blivit en av de mest kända svenskarna utomlands på många år – en helt osannolik PR-succé utan en befintlig organisation, pengar, eller kontroll över traditionella medier. Hennes maktposition gör att ingen klok politiker ifrågasätter henne offentligt, det vore opinionsmässigt självmord. Greta Thunberg har själv tillbakavisat att hon skulle vara ett redskap i en större kampanj styrd av reklamare och etablerade organisationer.

Men det är inte egentligen Greta Thunberg som slagit fast att det pågår en klimatkris. Själv säger hon att hon bara upprepar vad klimatforskarna sagt länge. Skolstrejken utanför Riksdagen sammanföll helt enkelt med en zeitgeist och ett behov för många att höja sina röster i ett slags ångestskrik innan det är för sent.

2. Nu lyssnar makthavarna på ett barn

Greta Thunberg är bara 16 år – ett barn i formell mening, och hennes kritiker säger att man inte kan lyssna på ett barn i så här svåra frågor, särskilt inte eftersom hon har en bokstavsdiagnos.

Men varför skulle man inte lyssna på henne? Hon beter sig som den makthavare hon är. Inget talar för att hon inte vet vad hon gör. Hon är klok och påläst, hon har svar på tal, och hon argumenterar bättre än de flesta vuxna. På utmärkt engelska dessutom.

Rimligt att barn får påverka

Hennes klarsynta analyser är smarta och koncisa, till exempel av hur marknadsekonomin vill lösa klimatfrågan: ”Man kan inte köpa eller bygga sig ur en kris som har skapats av att bygga och köpa.”

Hon skriver tal som politiker bara kan drömma om, och hon läxar upp politiker som till och med applåderar henne när riset svider på deras ryggar. ”You say you love your children above all else, yet you are stealing their future.” Som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger: ”Ja, hon är ett barn, men barn kan säga rätt kloka saker de också.”

Så, i en fråga om framtiden är det väl inte bara rimligt utan faktiskt nödvändigt att barn får vara med och påverka? Risken är annars att dagens beslut inte får legitimitet och acceptans om femtio år. Därför är det rörande att se att för en gångs skull lyssnar makthavarna på ett barn. På riktigt.

3. Hon är en superhjälte – på riktigt

I förbifarten är Greta Thunberg även en förebild för personer med neuropsykiatriska diagnoser och en ögonöppnare för andra. Hon ser själv sin diagnos, Aspergers, som en styrka, och det är inte ”trots” diagnosen hon har gjort det hon har gjort utan ”tack vare”.

Hon visar att det inte är begränsande att vara speciell, utan att det istället kan vara en superkraft. Andra har försökt säga det tidigare, men aldrig förr har någon så tydligt visat att det kan vara sant – eller hur långt en sådan superkraft verkligen kan ta en.

4. Hon formar bilden av det gröna Sverige

Svenska politiker har i alla år försökt att lyfta fram Sverige som en förebild inom miljöområdet, med låga utsläpp, grön teknik och fjärrvärme. Med viss framgång. Sverige har ett gott rykte utomlands, till exempel inom klimatförhandlingarna.

Men att inspiratören och förebilden Greta är från just Sverige betyder sannolikt mer för bilden av vårt land än all annan marknadsföring och politiska utspel. Att det är från Sverige en sådan här rörelse kommer säger en sak i omvärldens öron: Sverige går före.

Hyllats av Obama

Greta Thunbergs raketkarriär från skoltjej till makthavare är exceptionell. Nu har hon träffat påven, talat i EU-parlamentet och på FN:s klimatmöte, och fått det brittiska parlamentet att utlysa nödläge för klimatet.

Hon har hyllats av Obama och Schwarzenegger, nominerats till Nobels fredspris och hamnat på omslaget till Time magazine som utnämnt henne till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Hon har också fått 1,5 miljoner människor att demonstrera på gatorna – en meritlista ingen 16-åring kan matcha. Knappt någon annan heller.

Kommer makthavare ta över stafettpinnen?

Frågan är nu hur hon ska överträffa sig själv för att fortsätta väcka intresse. Har vi kanske nått ”peak Greta”? Fredagens globala klimatdemonstrationer kan ge en fingervisning, men om vi inte redan är där nu, så kommer det att hända.

Antingen för att aktivister och media tröttnar, eller för att andra verkliga makthavare tar över stafettpinnen. Det senare vore ju så klart det rimliga och bästa. Och troligen skulle Greta Thunberg själv vara gladast åt att hon själv inte längre behövs.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.