Syriska flyktingar i Södertälje. Foto: Scanpix

Hård asylpress på kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.000 asylsökande kommer nu till Sverige varje vecka. Inte sedan Balkankrigen i början av 1990-talet har antalet varit så högt.

Hur nära 1992 års rekordsiffra på 84.018 asylsökande vi ligger visar sig när Migrationsverket presenterar nya siffror inom kort.

-Väldigt många kommuner kommer att märka av inströmningen. Det kommer att märkas oavsett om det är en kommun dit asylsökande kommer som släkt och bor i eget boende eller om de kommer till Migrationsverkets boenden, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

Asylsökande i Sverige

Det svenska flyktingmottagandet är inte dimensionerat för jättevågen av asylsökande.

Men Hassan, själv flykting från Syrien, vill inte avråda någon från att komma hit.

-Jag kan inte säga till dem att stanna i helvetet.

Massflykt från Syrien

Den absolut största gruppen kommer nu från våldets Syrien. De som kan väljer bort flyktingförläggningarna och ordnar boende hos släktingar och bekanta. Det medför att flyktingvågen blir extra tydlig i kommuner där det sedan tidigare bor många syrier.

-Jag förstår att de önskar fly. De kan inte stanna. Men det är inte lätt att komma hit heller, säger syriern och Södertäljebon Hassan.

Eftersom han har släktingar kvar i Syrien vill han inte använda sitt riktiga namn.

”Pengarna räcker inte till”

Till Södertälje kommer sedan i somras 25-35 personer i veckan, bara från Syrien. När så många på kort tid söker sig till samma ställe uppstår snabbt problem. Lediga lägenheter finns inte och barnen får inte en skolgång som uppfyller deras behov. Pengarna räcker inte till, enligt Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S).

-Barnen kommer från traumatiska upplevelser med skottlossning och döda människor. De behöver verkligen bli sedda och få en god start i det nya landet. Men just nu har vi över 500 barn i det som motsvarar förberedelseklass. Chansen att bli sedd är väldigt liten, säger hon.

Solidariskt ansvar

Vuxna som vill studera tvingas vänta i månader innan de över huvud taget får söka svenska för invandrare (SFI). I Södertälje har trycket på undervisningen varit så stort att det startat en ny SFI-klass i månaden sedan i våras.

-Men vi har svårt att få fatt i lokaler och lärare, säger Besim Aho (S), ordförande i Södertäljes arbetslivsnämnd.

Väl i skolan är det många som pratar samma språk och eleverna pratar inte svenska med varandra.

-Jag är orolig för att om det här fortsätter så kommer det att ta betydligt längre tid än nu att integreras, säger Besim Aho.

Regeringen vill ha kvar det fria valet

Flera av de kommuner dit många asylsökande söker sig för att själva ordna med boende är kritiska till att den möjligheten finns.

-När människor kommer till Sverige, då måste det vara ett solidariskt ansvar att ta hand om dem. Enstaka kommuner kan inte dra så här stora lass, säger Besim Aho.

Regeringen har ingen avsikt att avskaffa det fria valet.

-Men ersättningsfrågorna till kommunerna kan ju alltid diskuteras, säger Tobias Billström.

Fakta: Asylsökande

Totalt har 29.713 personer sökt asyl i Sverige under januari – september i år, att jämföra med 20.020 samma tid i fjol – en ökning med 48 procent.

De tio största ursprungsländerna:

Syrien: 4.297

Somalia: 3.824

Afghanistan: 3.478

Serbien: 1.785

Eritrea: 1.530

Bosnien: 1.432

Statslös: 1.281

Albanien: 1.217

Iran: 1.072

Irak: 976

Källa: Migrationsverket (TT)

Fakta: Avtal om boende

Av Sveriges 290 kommuner har i år 269 överenskommelser med Migrationsverket om att ta emot flyktingar. De flesta har avtal om ett visst antal platser medan andra erbjuder plats för en viss procentuell andel av flyktingarna.

De flyktingar som väljer att ordna eget boende (Ebo) ingår inte i avtalet med Migrationsverket.

40 av landets kommuner tar emot en majoritet av dem som får uppehållstillstånd.

Källa: Migrationsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökande i Sverige

Mer i ämnet