– Det är ett urgröpande av asylrätten, säger MP:s Annika Hirvonen Falk till SVT Nyheter angående förslaget. Foto: Christine Olsson/TT, Marcus Ericsson/TT

Förslaget: Ingen ny asylansökan på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Om en asylsökande får ett definitivt avslag på sin asylansökan ska man få vänta i tio år att göra en ny mot dagens fyra år, skriver Ekot.
Kritiken är hård från Miljöpartiet medan SD tycker att det är otillräckligt.
– Det är ett urgröpande av asylrätten, säger MP:s Annika Hirvonen Falk till SVT Nyheter.
– Vi vill ta bort preskriptionstiden helt, säger SD:s Jonas Andersson.

Den migrationspolitiska kommittén överväger att föreslå en förändring av preskriberingsreglerna, erfar SR.

Nästa vecka träffas kommittén, med representanter från alla partier i riksdagen. Det finns inget beslut fattat men ett av förslagen handlar om att en asylsökande ska få vänta i tio år efter avlsag.

Det finns en majoritet för en hårdare asyllagstiftning. Både S och M har länge velat se ett hårdare regelverk. Även Liberalerna och KD lutar åt det hållet. Sverigedemokraterna tycker inte att en asylsökande som fått avslag ska få göra ett nytt försök – någonsin.

SD: Ett steg i rätt riktning

– Idag räcker det med att en asylsökande som får avslag går under jorden i Sverige i fyra år, så belönas man med en ny asylprocess. Migrationskommitténs förslag är dock givetvis ett steg i rätt riktning, säger Jonas Andersson, SD, som sitter med i den migrationspolitiska kommittén.

– Men vi anser inte att det ska finnas några incitament alls för att gå under jorden vid ett avslag. Har man inte asylskäl ska man lämna landet. Vi vill alltså ta bort preskriptionstiden helt, för att minska det skadliga skuggsamhället, säger Andersson och syftar på de asylsökande som blir kvar trots utvisningsbeslut.

Framkommer oro

Ekot har läst förslaget, där det framkommer en oro att även med en ny lag så kan det bli så att en person som fått avslag inte lämnar landet utan blir kvar och väntar ut de tio åren, för att sedan söka igen.

Och det är precis det som Vänsterpartiet och Miljöpartiet länge ansett, att risken med en ny lag ger ökade risker att asylsökande lever länge i ett så kallat ”skuggsamhälle”.

MP: Ökar utsattheten för barn

– Det finns inte tillräckliga belägg att det här skulle uppnå de syften de vill. Däremot vet vi att det riskerar att förlänga utsattheten på ett sätt som riskerar att drabba barn extremt hårt, säger MP:s Annika Hirvonen Falk till SVT Nyheter.

Men det bygger ju på att ni förutsätter att de som får avslag inte följer lagen och stannar?

– Alla stannar inte men vi vet att det finns människor som av olika skäl inte kan utvisas och de blir kvar i ett limbo i en otroligt utsatt situation. 10 år av ett barns liv är över hälften av barndomen, hela grundskoletiden, det är ett otroligt långtgående förslag, säger en kritisk Hirvonen.

Hirvonen menar också att detta förslag kommer att drabba de asylsökande som följt lagen och återvänt till hemländerna efter ett avslag. Om det händer något i deras hemland och de behöver fly igen, så med detta förslag, skulle det innebära att inte kan söka igen på 10 år.

I augusti ska det färdiga förslaget presenteras för migrationsminister Morgan Johansson (S), skrivet Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylsökande i Sverige

Mer i ämnet