Hård JO-kritik mot Migrationsverket för förvar

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) riktar på flera punkter skarp kritik mot Migrationsverkets förvarsenheter. Speciellt kritisk är han mot att förvarstagna med psykiska problem placeras på häkten och stämplar det som särskilt olämpligt och beklämmande.

JO har på eget initiativ undersökt situationen på förvaren och funnit en rad allvarliga brister och kränkningar av de intagnas mänskliga rättigheter, särskilt när det gäller så kallade säkerhetsplaceringar hos kriminalvården.

”Saknar lagligt stöd”

Att personer, som inte utgör fara för någon annan än möjligen sig själva, regelmässigt låses in på häkten saknar lagligt stöd, enligt JO. En sådan praxis innebär inte bara mer kännbara frihetsinskränkningar och tvång än nödvändigt. Häktesplaceringen riskerar också att spä på de psykiska besvären.

”Som ansvarig myndighet förtjänar Migrationsverket mycket allvarlig kritik för detta pågående missförhållande”, skriver JO Hans-Gunnar Axberger.

Han riktar vidare kritik mot att reglerna för kriminalvårdsplacering överutnyttjas, att förvarstagna av transporttekniska skäl rutinmässigt placeras i arrest eller häkte under längre tid än vad lagstiftaren avsett. Att rätten att fatta beslut om kriminalvårdsplacering ibland har delegerats ned ända till timanställda får också kritik.

TT

JO:s kritik

* ”Mycket allvarlig kritik” för att förvarstagna, som inte utgör fara för andra än sig själva, placeras i häkte.

* ”Allvarlig kritik” för att reglerna om kriminalvårdsplacering tillämpas felaktigt.

* ”Kritik” för att förvarstagna rutinmässigt placeras för länge i arrest eller häkte i samband med transporter; för att beslut om kriminalvårdsplacering delegeras till alltför låg nivå; för att förvarsintagna blivit kvar i häkte trots att det inte längre funnits laglig grund för det; samt för brist på ordnad dokumentation.

* ”Undgår inte kritik” för visitationspraxis utan erforderligt lagstöd; och för att bestämmelsen om omhändertagande av förvarstagnas egendom tillämpas olika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.