– Det borde vara större skillnad mellan en ungdomsanstalt och en fritidsgård, säger KD-ledaren Ebba Busch. Hon och Johan Forssell (M) är starkt kritiska till säkerheten på ungdomshemmet utanfö Lund. Foto: TT arkiv

Hård kritik efter ny fritagning

Uppdaterad
Publicerad

Två morddömda unga män har på kort tid kunnat rymma från sluten ungdomsvård.

Oppositionen kräver nu att regeringen agerar.

– Det borde vara större skillnad mellan en ungdomsanstalt och en fritidsgård, säger KD-ledaren Ebba Busch.

På onsdagskvällen fritogs en 18- och en 19-åring från ungdomshemmet Råbyhemmet utanför Lund. De två är dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök och var fortfarande på fri fot på torsdagseftermiddagen.

Det är andra gången på kort tid som en morddömd kunnat rymma från sluten ungdomsvård. I slutet av juli fritogs en 18-åring av två män under en bevakad permission i Kungsbacka.

Fritagningen från Råbyhemmet

– Man ska inte kunna fritas på det här sättet eller rymma från en permission. Det är helt befängt.  I dag finns det inte ens stängsel runt det här aktuella boendet, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Kräver åtgärder

Forssell påpekar att Sverige har en gängkriminalitet där förövarna blir allt yngre och begår allt grövre brott. Moderaterna kräver nu att regeringen agerar och säkerställer säkerheten kring den slutna ungdomsvården. På längre sikt vill partiet ha särskilda ungdomsfängelser.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch kräver också att regeringen agerar för att förhindra liknande rymningar.

 – Det här är personer som antagligen borde suttit på Kumla och inte på en ungdomsanstalt, säger Busch.

– Och det borde vara större skillnad mellan en ungdomsanstalt och en fritidsgård.

Hon kräver en rejäl översyn av säkerheten efter att ”man bara kunnat valsa ut på det här sättet”.

Bättre staket

Statens Institutionsstyrelse (Sis) ska nu utreda hur fritagningen gick till. I dagsläget vill varken de eller polisen säga exakt hur många personer som var inblandade,  men det ska enligt uppgift ha varit ”en handfull”.

Enligt de ansvariga pågår redan ett projekt för att höja säkerheten, bland annat bättre staket och utvecklade riskbedömningar och bättre underrättelseverksamhet.

På Råbyhemmet finns bland annat pojkar i åldern 14–20 år som dömts till sluten ungdomsvård (LSU).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen från Råbyhemmet

Mer i ämnet