Rektorn och ledningen för Södertörns högskola får allvarlig kritik i en ny arbetsmiljöutredning kring hur skolan agerade i samband med avslöjandet om den så kallade kulturprofilen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hård kritik mot högskola för #metoo-hantering

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn och ledningen för Södertörns högskola får allvarlig kritik i en ny arbetsmiljöutredning kring hur skolan agerade i samband med avslöjandet om den så kallade kulturprofilen.

– När medarbetare har lidit och till viss del ställts utanför arbetsplatsen har vi gjort fel naturligtvis, säger prorektor Kerstin Cassel.

Södertörns högskola har haft ett långt samarbete med den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans kulturklubb Forum.

Flera professorer och doktorander har som representanter för högskolan deltagit i verksamheten genom bland annat föreläsningar och uppträdanden under minst två decennier.

I december 2018 dömdes Jean-Claude Arnault i Svea hovrätt för två fall av våldtäkt. Kvinnan som anmälde Arnault för våldtäkterna är forskare på högskolan och utredningen gäller hur högskolans ledning agerat kring händelserna 2017 och 2018.

Kritik mot rektorn

SVT har begärt ut utredningen som heter ”Utredning om eventuell förekomst av kränkande särbehandling” och som är gjord av konsultföretaget Avonova.

Högskolans rektor och ledning får i rapporten hård kritik bland annat för att högskolan bidragit till att utsätta forskaren för kränkande särbehandling.

– Det kan vi inte annat än ursäkta från ledningen, säger prorektor Kerstin Cassel.

Felaktigt pressmeddelande

Bakgrunden är avslöjandet i Dagens Nyheter i november 2017 där 18 personer berättade om olika sexuella övergrepp från kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

I december 2018 publicerade högskolan ett pressmedelande om samarbetet med Forum och anklagelserna om sexuella trakasserier och övergrepp. Där står att högskolan har granskat uppgifterna men samtidigt skrev högskolan: ”Under granskningen har det inte framkommit något som visar på att kränkningar förekommit mot medarbetare eller praktikant”.

Pressmeddelandet låg kvar på högskolans hemsida i över ett halvår, trots att flera personer i ledningen kände till att en av skolans anställda polisanmält kulturprofilen för våldtäkt.

Rektorn: Visste inte

I en intervju med SVT i juli 2018 sade rektor Gustav Amberg att han vid tidpunkten för publiceringen av pressmeddelandet inte kände till polisanmälan.

– Hade jag vetat det hade vi inte gått ut med det, sade rektor Gustav Amberg 2018 till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.