– Jag blir rätt upprörd, det är ett uppseendeväckande uttalande, säger Svenskt näringslivs VD Carola Lemne. Foto: TT

Hård kritik mot ministerns utspel om hyrbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Svenskt Näringsliv reagerar kraftigt på socialminister Annika Strandhälls uttalanden i SVT om att ”bryta ryggraden på hyrbranschen”.

– Jag blir rätt upprörd, det är ett uppseendeväckande uttalande, säger Svenskt näringslivs VD Carola Lemne.

I går medverkade Annika Strandhäll (S) i SVT:s Morgonstudion och lät sig efteråt intervjuas om systemet med inhyrd personal i vården.

Hon framhöll landstingens gemensamma satsning för att göra sig oberoende av inhyrd personal i vården, och menade att det är viktigt att landstingen nu står enade i arbetet mot hyrbolagen.

Inhyrd personal i vården

Bryta ryggraden

Annika Strandhäll använde också en formulering som ursprungligen kom från en hyrbolags-kritisk hälso- och sjukvårdsdirektör i Kronoberg, att landstingen måste ”vara solidariska i att bryta ryggraden på hyrbranschen”.

Den formuleringen fick Carola Lemne att haja till.

– Det är ett uttryck som i synnerhet en socialminister bör undvika. Sjukvården ska väl inte bryta några ryggrader, tvärt om!

Även branschorganisationen Bemanningsföretagen kritiserar socialministerns uttalande i ett öppet brev, där dess ordförande Eva Domanders skriver: ”Socialministern bör avstå från kategoriska och kränkande uttalanden om en hårt arbetande bransch och dess medarbetare”

Rätt analys

Carola Lemne menar att Strandhäll gör rätt analys av att vården har problem att behålla sin personal, men börjar i helt fel ände.

– Problemet är landstingens arbetsmiljö, där man i stället borde lära sig av privata aktörer som har en bättre arbetsmiljö. Då kan man sedan använda hyrpersonal på det sätt som det är tänkt – till exempel vid arbetstoppar.

Annika Strandhälls pressekreterare hälsar att ministern inte har möjlighet att kommentera kritiken förrän i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet