Hård kritik mot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om skolplikt är otydlig, kommuner får inte tillräcklig vägledning i hur lagen ska tolkas och Skolinspektionens tillsyn har uteblivit. Det visar en granskning från Riksrevisionen som inleddes efter att det uppdagats att fem barn i Ystad hållits borta från skolan och samhället under hela deras uppväxt.

Sommaren 2018 hittades fem syskon, då mellan 4 och 18 år, isolerade från omvärlden i en villa utanför Ystad. För att undgå skolplikten hade föräldrarna påstått för kommunen att de jobbar utomlands och att barnen därför inte hade möjlighet att gå i svensk skola utan istället fick undervisning via en amerikansk onlineskola.

När polis och socialtjänst knackade på dörren visade det sig istället att barnen levde i misär och saknade grundläggande kunskaper både socialt och kunskapsmässigt. 

Svårt att göra rätt

Fallet med Ystad-barnen fick Riksrevisionen att inleda en granskning av hur undantaget från skolplikten tillämpas i kommunerna och om regelverket fungerar. Resultatet visar på stora brister inom flera områden som gör det svårt för kommunerna att göra rätt.

– Vår övergripande slutsats är att regelverket inte är tydligt formulerat och att tillsynen och vägledningen inte har fungerat, säger Sofia Sandgren Massih, projektledare för Riksrevisionens granskning.

Utebliven tillsyn

Granskningen visar att kommunerna inte har fått tillräcklig vägledning från Skolverket och att Skolinspektionen inte har gjort den tillsyn de förväntas göra av hur kommunerna tillämpar undantag från skolplikten. Kombinationen av de här bristerna kan få allvarliga följder.

– I värsta fall får det konsekvenser som att barn inte får den utbildning de har rätt till, säger Sofia Sandgren Massih.

Förslag till förändringar

Riksrevisionen vill att regeringen tar initiativ till att förändra skollagen och överväga sanktionsavgifter om skolplikten inte följs. Bestämmelsen om längre vistelse i utlandet bör enbart gälla barn till statligt anställda, anser Riksrevisionen som också uppmanar Skolinspektionen att skärpa tillsynen av undantag från skolplikten. Riksrevisionen uppmanar också Skolverket att ta fram bättre stöd- och vägledningsmaterial till kommunerna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.