Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man har en sån enkel retorik framstår det självklart som att Sverige är sämre” – se debatten mellan Daniel Helldén (MP) och Romina Pourmokhtari (L) Foto: Aktuellt/SVT

Hård ton i första debatten mellan Helldén och Pourmokhtari: ”Vi är inte längre ett föredöme”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är inte längre ett föredöme i klimatfrågan. Det menar miljöpartiets nya språkrör Daniel Helldén.

– Vi är ett föredöme, vi går fortsatt först, vi har lägst utsläpp per capita i hela EU, svarar klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

Samtidigt som klimatmötet COP28 inleds i Dubai deltog Daniel Helldén i sin första debatt med klimatminister Romina Pourmokhtari i Aktuellt.

Helldén säger att Sveriges trovärdighet i klimatfrågan internationellt har skadats av regeringens nationella politik. Sverige kan inte i möten med andra världsledare agera som ett föredöme i frågan när man samtidigt ökar utsläppen i den svenska transportsektorn med 50 procent, menar Helldén.

”Första gången på 20 år som vi ökar”

Det stämmer inte menar Pourmokhtari som säger att Sverige har lägst utsläpp i EU, och att det internationella anseendet snarare baseras på hur Sverige lyckas.

– Vi har ökat vår tillväxt med 90 procent sedan 1990 och minskat våra utsläpp med 40 procent, säger Pourmokhtari.

Hon menar att om vi kan visa hur Sverige kunnat kombinationera en växande ekonomi med minskade utsläpp så kommer andra följa efter.

– Det är första gången på 20 år som en regering ökar utsläppen. Ni kommer inte klara utsläppsnivåerna till 2030, ni kommer inte klara dem till 2045 heller och ni kommer inte klara EU:s mål på det sättet som ni gör nu, svarar Helldén.

”Vill ha politik som samlar”

Helldén menar att Liberalerna hade en ambitiös klimatpolitik innan valet – men att de nu rivit upp klimatmålen i och med samarbetet med SD.

Subventioner för fossila bränslen, slopad elbilsbonus och försvårad vindkraft är exempel på detta enligt Helldén.

Pourmokhtari tillbakavisar att hon har rivit upp några klimatmål och menar att det är långsiktigt viktigast att samla alla partier bakom målen i stället för att polarisera frågan. Vilket hon menar att MP har gjort.

– Vi har en verklighet att ta hänsyn till här. Jag vill ha en politik som samlar, det är därför jag är glad över att ha kunnat samla SD bakom en överenskommelse, och att de nu står bakom Sveriges klimatmål om nettonoll 2045, säger Pourmokhtari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.