Inspektioner av restauranger utökas – ”Nu är det skarpt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektioner av krogar, caféer och restauranger kommer utökas och skalas upp.

– Nu är det skarpt läge, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Lönehelg, sol och varmt väder. När våren tittat fram har vissa verksamheter och privatpersoner börjat tumma på riktlinjerna kring corona.

På en presskonferens under fredagen meddelade därför inrikesminister Mikael Damberg att alla Sveriges kommuner ska redovisa ökade inspektioner av caféer, krogar och restauranger. Han uppmanar även allmänheten att tipsa om verksamheter som bryter mot riktlinjerna.

Coronapandemin

– Alla har ett ansvar. Det är hur vi agerar i dag som avgör hur sjukvården kommer att klara sitt jobb om två veckor, säger han och fortsätter:

– Vi har tagit oss igenom påsken. Nu är det lönehelg och flera högtider och långhelger ligger framför oss. Många har hanterat situationen väl och ställt in resor, men vi ser ingen tydlig nedgång än.

”Börjar slappna av”

Regeringens nya bestämmelser kommer efter flera rapporter om trängsel på uteserveringarna i bland annat Stockholm. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) varnar olydiga restauranger och påminner om att coronaviruset är stadens största utmaning i modern tid.

– De krogar som inte sköter sig kommer få stänga ner. Det är ett förtroende man har fått att kunna hålla öppet, till skillnad från hur det är i andra europeiska städer.

Jerlmyr säger också att kontroller kommer att ske under alla tider på dygnet.

– Vi får in rapporter om att stockholmare börjar slappna av, men restriktionerna är inte bara allmänna tips, utan de ska följas av alla alltid.

Har varnats förut

Redan under torsdagen vädjade regionen till stockholmarna att fortsätta hålla avståndet efter att det rapporterats om trängsel på caféer och uteserveringar. Finansregionrådet Irene Svenonius (M) varnade då att oförsiktighet kunde leda till att kurvorna blixtsnabbt vände uppåt igen.

Per Follin, smittskyddsläkare i regionen, underströk allvaret även på fredagens träff.

– Det är inte över, det är ingen lättnad. Håll avstånd och begränsa smittspridningen, och så hoppas vi att det snart ska vara förbi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet