• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) rök ifrån kring social distansering. Hör henne och flera andra från presskonferensen i videon. Foto: Pontus Lundahl / TT

Regionens vädjan till stockholmarna: ”Håll i, håll ut”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått sex veckor sedan coronavirusets spridning klassades som en pandemi av WHO. Hur har arbetet gått med att begränsa smittan i Stockholms län? Länsstyrelsen, Region Stockholm och Stockholms stad och polisen höll pressträff under torsdagen
– Låt mig vara extremt tydlig, det här är långt ifrån över, säger finansregionsrådet Irene Svenonius (M) under pressträffen.

Det har nu gått drygt en månad sedan coronaviruset förändrade Stockholms stadsbild. Totalt har 6 401 personer i länet bekräftats smittade av coronavisruset.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) valde att under sitt tal trycka på att faran är långt ifrån över. Hon varnade för att ändra sina restriktiva beteenden nu när vårvärmen kommit till Stockholm.

– Att hålla i, hålla ut, att hålla avståndet, för annars kan de här kurvorna snabbt, blixtsnabbt, vända uppåt igen, sa hon under presskonferensen och fortsätter;

– Nu är inte tiden att trängas på ett kafé eller uteservering. Nu är tiden att ha pannben.

Över 20 000 personer varslade

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad berättade om smittspridning inom äldreomsorgen och kampen för att minska denna. Hon berättade om att smittspridningen minskat kring Järva och att de första avtalen för evakueringsboende har börja tecknas.

Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) berättade om sin kommuns situation. Informationskampanjen har varit massiv för att nå ut brett i Södertälje.

Ulf Johansson, polisregionschef berättade om den ökade polisiära synligheten runt om i Stockholm. Brottsligheten har inte förändrats markant, förutom bostadsinbrotten och fickstölderna.

Landshövding Sven-Erik Österberg berättade om att nu 66 000 arbetare är korttidspermitterade. Samtidigt var 24 000 personer varslade i mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet