Hårt tryck på resor efter restriktionsbeskedet: ”Lavinartat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens besked om att restriktionerna upphör har bokningarna av utlandsresor skjutit i höjden.

Resebolag som SVT talat med beskriver ett hårt tryck både till sportlovet och sommaren.

– Vi har verkligen sett att den så hett efterlängtade ketchupeffekten är här nu, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

Enligt resebolagen Ving, Apollo och TUI har bokningstrycket på utlandsresor ökat kraftigt de senaste veckorna. Och efter onsdagens besked om att regeringen beslutat att släppa på restriktionerna nästa vecka tog det ytterligare fart.

– Bokningen av resor har ökat ända sedan WHO började prata om att pandemins slut kanske är nära. Och nu efter regeringens besked ökade det lavinartat, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Resebolaget har utökat kapaciteten till sportlovet för att möta den stigande efterfrågan, som främst gäller ”trygga” destinationer som Fuerteventura, Gran Canaria, Teneriffa, Dubai och Maldiverna.

-  De populäraste resmålen ligger i linje med en av de trender vi ser och det handlar om aktiv semester med möjlighet att kombinera sol och bad med träning, säger Sandra Miller Kinge.

”Ketchupeffekten”

Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, beskriver en liknande effekt.

Försäljningen av resor både till innevarande vinter, sommaren och nästa vinter har ökat med 113 procent de senaste två veckorna jämfört med för en månad sedan. Bara under förra veckan ökade också antalet nybokningar till sommaren med 300 procent jämfört med samma period förra året.

Och det är Mallorca, Rhodos, Cypern, Kreta och Gran Canaria som toppar listan över de mest populära destinationerna.

– Vi har verkligen sett att den så hett efterlängtade ketchupeffekten gällande det uppdämda resesuget bland svenskarna är här nu, säger Claes pellvik.

Han betonar att statsministerns besked om en planerad ändring av klassificeringen av covid-19 att inte längre vara en samhällsfarlig sjukdom skickar en viktig signal till resebranschen.

– Vi går mot en riktig reseboom. Under de första dagarna den här veckan har vi sålt fler vinterresor, främst i närtid, jämfört med motsvarande period för tre år sedan innan pandemin. Likaså är bokningsläget för högsommaren i nivå med ett normalt år, säger han.

”Stor ökning”

Även TUI märker av en stor ökning i antalet resebokningar efter beskedet.

– Vi kan se att många svenskar längtar efter att resa just nu och efter positiva beskedet om slopade restriktioner både här hemma men även i övriga världen så ser vi en stor ökning i antalet resebokningar. Just nu är det både sportlovet men framförallt sommaren som svenskarna bokar, säger Ronja Jakobsson, kommunikatör på TUI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.