Foto: TT

HD: Narkotikaåtalad ska inte dömas för både innehav och eget bruk

Uppdaterad
Publicerad

En person som är skyldig till både innehav och eget bruk av narkotika ska bara dömas för innehavet. Det slår Högsta domstolen fast i en vägledande dom som kan få stor betydelse framöver.

Målet i HD handlar om förhållandet mellan innehav och bruk av samma narkotika. Ska den som brukat en del av den drog personen påträffats med dömas för både innehav och bruk?

Nej, slår HD fast i domen som kommer att bli ny rättslig praxis och som domstolar över landet nu ska rätta sig efter.

Två separata brott

Bakgrunden till domen handlar om en händelse i juli 2015 då en 23-årig man i Kristianstad stoppades av polis med 0,26 gram cannabis i fickan. Han var dessutom påverkad av cannabis och erkände brott.

Åklagaren ansåg då att innehavet och det egna bruket skulle ses som två separata brott, medan både tingsrätten och senare hovrätten ansåg att 23-åringen endast gjort sig skyldig till en enda gärning.

En linje nu även HD står fast vid.

”Om gärningsmannens förfarande har omfattat både innehav och eget bruk av narkotika ska han eller hon alltså dömas för endast det straffbara innehavet”, skriver man bland annat i domen.

LÄS MER: Fler grips för narkotikabruk – men langarna kommer undan

Påverka statistiken

Eftersom domen nu kommer att bli ny praxis i liknande fall bör den påverka antalet personer som framöver misstänks och lagförs för eget bruk av narkotika.

2016 misstänktes till exempel 22.615 personer för innehav och 31.744 för eget bruk av narkotika. Men exakt hur den siffran kommer att ändras de kommande åren är svårt att säga.

– Antalet fall där personer ska straffas särskilt för att ha brukat narkotika kommer att minska i det här situationerna, det är självklart. Men hur många fall som kommer att läggas ner och skrivas av av polis och åklagare är svårt att säga, säger Katarina Sergi, justitiesekreterare på Högsta domstolen.

LÄS MER: Polisen tar rekordmånga narkotikaprov – men allt större del är negativa

  • Sedan 1988 har det varit kriminellt att använda narkotika för eget bruk i Sverige. 1993 kom en straffskärpning och fängelse i högst sex månader infördes i straffskalan för brottet eget bruk.
  • Syftet med straffskärpningen var att ge polisen befogenheter att ingripa mot inte minst unga som misstänktes ha använt narkotika och därigenom underlätta för missbrukare att få vård. 
  • En av effekterna med den nya lagen var att polisen nu också fick möjlighet att ta urin- och blodprov på människor som misstänktes ha narkotika i kroppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer