Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Bülent Kenes greps av turkiska polisen på redaktionen i Istanbul 2015.

HD stoppar utlämning av journalisten Bülent Kenes till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen stoppar utlämningen av den turkiske exiljournalisten Bülent Kenes. Det meddelar domstolen på måndagen, som anser att det finns flera hinder mot utlämning.

– Det finns också en risk för förföljelse grundad på den här personens politiska uppfattning. Utlämning kan alltså inte ske, säger justitierådet Petter Asp.

Journalisten Bülent Kenes är enligt Turkiet misstänkt för att ha deltagit i kuppförsöket i Turkiet 2016 och för att ha varit med i Gülenrörelsen. Riksåklagaren har tidigare motsatt sig utlämning med hänvisning till utlämningslagen. Dagens beslut innebär att HD går på åklagarens linje.

– Jag är glad förstås. Men beslutet var väntat, säger Kenes till SVT.

Kenes har varit chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen Today's Zaman, som den turkiska staten slog ned på efter kuppförsöket. Han har levt i Sverige sedan dess. Enligt turkiska regeringsvänliga medier står Bülent Kenes med på den lista över personer Turkiet vill se utlämnade från Sverige. Under en presskonferens i Ankara med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i november pekade Erdogan ut Kenes som terrorist han vill se utlämnad.

HD: ”Politiska brott”

När det gäller misstanken om att Bülent Kenes har varit med i Gülenrörelsen anser Högsta domstolen att hinder mot utlämning föreligger redan då de gärningar som han påstås ha begått inte är kriminaliserade i Sverige. Det är däremot misstanken om delaktighet i kuppförsöket, men då domstolen anser att det handlar om politiska brott finns även där hinder för utlämning.

– Det står klart att det i det här fallet finns flera hinder mot utlämning. Det gäller att kravet på dubbel straffbarhet inte är uppfyllt avseende den ena brottsmisstanken. Det är dessutom fråga om politiska brott. Och det finns också en risk för förföljelse grundad på den här personens politiska uppfattning. Utlämning kan alltså inte ske, säger justitierådet Petter Asp, en av domarna som deltog i beslutet, i ett pressmeddelande.

”Sverige är en rättsstat”

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg säger att det är ett glädjande men också självklart beslut.

– I Sverige är det domstolar som avgör om folk ska utlämnas och inte politiker. Det ska vi vara glada för.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger till SVT att han inte vill spekulera i om HD-beslutet kan komma att påverka Sveriges Natoansökan.

– Sverige är en rättsstat och vi har en ordning för att hantera den här typen av ärenden. Nu har högsta domstolen fattat sitt beslut, nu fortsätter beredningen av ärendet i regeringskansliet, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kom som en chock för min fru och barn men inte för mig. Han är en despot och jag är en journalist, säger Bülent Kenes.

MER OM GÜLENRÖRELSEN

Gülenrörelsen grundades i Turkiet i slutet av 1970-talet av författaren och den religiöse uttolkaren Fethullah Gülen.

Många företag i landet, särskilt inom medierna, har tidigare varit knutna till rörelsen.

Dagstidningen Zaman, som Bülent Kenes tidigare var chefredaktör för, var en viktig röst innan den 2016 beslagtogs av den turkiska staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.