Sveriges östkust saknar livräddare på badplatser

Publicerad

I och med reserestriktionerna väntas fler människor söka sig till svenska badplatser i sommar och hittills har rekordmånga personer omkommit i drunkningsolyckor. Men trots det saknar hela Sveriges östkust badplatser som är bevakade av livräddare.

Fler än vanligt semestrar hemma i år. Och fler kommer att söka sig till våra stränder och vattendrag för bad. Det finns 15 badplatser som är bevakade av livräddare i Sverige, men ingen av dem ligger på Sveriges östkust.

Mikael Olausson är ansvarig för säkerhetsfrågor på Svenska Livräddningssällskapet, och han ser allvarligt på det.

– Vi tycker att det är märkligt och uppseendeväckande. Kusten är lång och det behövs livräddare även där, säger han.

Fler dödsfall än vanligt

Hittills i år har över 40 personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige. 23 av dem omkom i juni, vilket är långt fler än förra året då 10 personer omkom.

– Juni har varit den sämsta månaden under hela 2000-talet. Vi kopplar ihop det med att fler är hemma, fler har tid att ge sig iväg ut. Och det ser vi på med oro, säger Mikael Olausson.

Livräddare avlönas antingen av Svenska Livräddningssällskapet eller av kommunen. På några platser jobbar livräddarna ideellt för mat och husrum.

Kan ingripa direkt

Sveriges mest nordliga badplats som bevakas av livräddare finns på Askimsbadet i Göteborg. Där är Agnes von Essen teamledare och hon tror att färre personer skulle drunkna om det fanns livräddare på fler ställen.

– Minsta lilla som händer så finns vi där direkt. Vi är inga man ringer in, utan vi är alltid där. Och vi kan se tecken på om någon är osäker i vattnet, då kan vi gå och prata med den personen. Vi kan också varna folk som ska gå i och bada att det kan vara strömt i vattnet vissa dagar, säger hon.

”Kommunerna borde ta större ansvar”

Kommuner kan hävda att badplatser och stränder är allmänna platser, vilket medför att varje person har ett eget ansvar för säkerheten. Men Svenska Livräddningssällskapet anser att baden ska räknas som anläggningar, och att kommunerna ska ta ett större säkerhetsansvar.

– Kommunerna har en juridisk koppling till badplatsen, och då behöver de göra sin hemläxa. Det gäller till exempel riskinventering och skyltning, och i det yttersta läget så menar vi att livräddare behövs på flera badplatser, säger Mikael Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.