Arkivbild: En Helikopter 10 ( HKP 10 ) i luften vid flygflottiljen F17 i Kallinge 2014. Foto: Johan Nilsson / TT

Helikoptrar såldes billigt efter dyr renovering

Uppdaterad
Publicerad

Trots att man renoverat två av försvarets helikoptermodeller för flera hundra miljoner kronor såldes de kort därefter för ett betydligt lägre pris. Det rapporterar Ekot.

Ekot har talat med tjänstemän och politiker som menar att staten borde ha fortsätt använda helikoptermodellerna fyra och tio istället för att sälja dem billigt.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är enorma investeringar som Sveriges skattebetalare gjort i helikopter fyra och helikopter tio. Att de fullt fungerande, fortfarande moderna, slumpas bort på en internationell marknad, det gör ont i mitt hjärta, säger Liberalernas försvarspolitiker Allan Widman till Ekot.

Enligt Ekot såldes sex stycken helikoptrar av den modell som Försvarsmakten kallar tio förra året. Det exakta priset är okänt, men 2012 såldes tio helikoptrar av modell fyra till ett amerikanskt företag för 13,4 miljoner. De används i dag för brandbekämpning.

Flera av helikoptrarna ska också ha renoverats för totalt hundratals miljoner kronor en kort tid innan de såldes.

– Vi måste se till framöver att när vi renoverar att använda dem livslängden ut och inte sen sälja dem till extrapris när vi själva skulle kunna nyttja dem till brandbekämpning, säger Kristdemokraternas Mikael Oscarsson till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.