I dagsläget är det bara Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm som erbjuder kvinnor valet att föda i sina hem, vilket infördes i augusti i år. Foto: TT

Ökat tryck på hemförlossningar – fler vill föda hemma under pandemin

Publicerad

Fler kvinnor vill föda barn i hemmet. Sedan coronapandemin bröt ut har förfrågningarna till barnmorskor om att assistera hemförlossningar ökat – på vissa håll fördubblats.

– Det finns en rädsla att bli smittad och att inte få ha med sin partner på BB. Men det finns också en rörelse där kvinnor vill välja hur de föder barn, säger barnmorskan Eva Nordlund. 

Exakt hur många som väljer att föda hemma vet man inte, men Svenska barnmorskeförbundet vittnar om ett ökat tryck på hembarnmorskor.

– Det har funnits en stor oro under våren, med all rätt. Kvinnor, som upplever att en förlossning är en frisk händelse, som ska komma till sjukhuset där det finns smittade personer och träffa personal som eventuellt bär på smitta, säger Eva Nordlund, ordförande för förbundet. 

Att vissa sjukhus skickar hem partnern efter förlossningen har också skapat oro. 

Svenska Barnmorskeförbundet anser att hemförlossning bör vara en del av vårdutbudet. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Finns inga nationella riktlinjer

Även om kvinnor i Sverige har rätt att föda var de vill, så finns inga nationella riktlinjer om att regionerna ska erbjuda hjälp vid hemförlossning. Förlossningen får bekostas av de blivande föräldrarna och hembarnmorskor får klara sig på egen hand. Det skiljer Sverige från andra länder i Europa där hemförlossning är mer vanligt.

Bara Karolinska Universitetssjukhuset erbjuder valet att föda hemma.

Svenska Barnmorskeförbundet anser att hemförlossning bör vara en del av vårdutbudet i hela landet. 

– Vi fortsätter vara väldigt likriktade i vår förlossningsvård och, om jag ska vara elak, lite faktaresistenta när det kommer till den forskning som finns. Forskning som visar att hemfödsel kan vara ett säkert alternativ, säger Eva Nordlund.

Läkarföreningen: För stor risk

Hemförlossningar är en laddad fråga, och tenderar att ställa läkare mot barnmorskor. Forskningen kring riskerna med att föda hemma är inte entydig.

Anna Hagman, representant för Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi, anser att en hemförlossning medför för stora risker.

– Jag har full respekt för att kvinnor vill välja själva, men det går inte att jämföra med att föda på sjukhus. Hembarnmorskor kommer aldrig få den erfarenhet och träning som barnmorskor har på sjukhus. Där har man ett helt team kring kvinnan.

På sjukhus kan en läkare snabbt kan vara på plats om något akut skulle inträffa, enligt Anna Hagman, till vardags överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Förlossningsläkares expertområde är komplicerade förlossningar, och vi ser ofta hur normala förlossningar snabbt kan övergå till komplicerade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Det här gäller i dag

Som första regionsverksamhet i Sverige erbjuder Stockholm, tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset, kvinnor att föda i sina hem.

För att minimera riskerna vid en hemförlossning erbjuds det enbart till kvinnor som har låg risk för komplikationer under förlossningen och som har fött barn tidigare. Föderskan får inte heller bo längre bort än 40 minuter från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Fram till förra året kunde kvinnor få bidrag till hembarnmorska via hälso-och sjukvårdsförvaltningen men det stoppades efter ett politiskt beslut i Region Stockholm. Hemförlossning ansågs inte vara tillräckligt patientsäkert.

Barnmorskorna som hjälper till vid hemförlossningen tar ut en avgift, som man på de allra flesta håll i landet får betala själv. Den kan vara uppemot 20 000 kronor.

I vissa regioner kan man få ersättning för barnmorskans kostnader om man uppfyller vissa kriterier. Det kan till exempel vara att man bor på ett visst avstånd från ett sjukhus och ha genomgått en läkarundersökning några veckor före beräknad förlossning.

Källa: 1177, Vårdfokus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.