På en presskonferens pratade Fikru Maru bland annat om kampen att bli fri och Sveriges roll i det, som han delvis kritiserar. Foto: TT

Hemkomna Fikru Maru om Sveriges roll i kampen för frihet

Uppdaterad
Publicerad

Fikru Maru lyfte under eftermiddagens presskonferens några av sina frågetecken gällande Sveriges agerande under hans år i etiopiskt fängelse. Han menar att man hade kunnat markera tydligare mot Etiopien.

– Jag kände det som att de inte brydde sig om mig, säger Maru.

Fikru Maru är tillbaka i Sverige efter fem år i etiopiskt fängelse. På en presskonferens som hölls fredag eftermiddag pratade Maru bland annat om kampen att bli fri och Sveriges roll i det, som han delvis kritiserar.

– Jag kände det som att de inte brydde sig om mig, att de gömde sig bakom frasen ”vi ska inte lägga oss i andra länders rättsprocesser”, säger Maru.

Han fortsatte berätta om att han önskade att Sverige agerat på ett annat sätt angående de avtal som finns gällande mänskliga rättigheter.

– Sverige kunde pekat med hela handen mot de avtal som Etiopien skrivit under, och som inte följs, säger Maru.

Regimbytet avgörande

Samtidigt lyfter Fikru Maru att Sverige har spelat en stor roll i hans frisläppande, men inte den avgörande rollen.

– Tusentals etiopier har dött och förlorat kroppsdelar, det är tack vara dem som det har kommit ett regimbyte med ny ordning. Det är faktiskt därför jag är fri, säger Maru.

– Men jag vill säga att utrikesdepartementet har spelat en stor roll för min behandling under de senaste två åren. Efter de nya anklagelserna mot mig kom svenska läkare och hjälpte mig när jag var sjuk.

Två olika roller

Som svar på Fikru Marus kritik mot hur svenska myndigheter agerat, menar Utrikesdepartementet att det handlar om olika roller. Juristens försvarsarbete i domstol, och myndighetens roll inom deras konsulära ramverk och på politisk nivå.

– Man måste skilja på våra olika roller. Vi har i början, och nu i slutet, tagit kontakt på den politiska nivån för att påtala hur vi ser på åtalen mot Fikru Maru. Vi hade oändligt mycket frågor kring åtalen och hur de lades fram. Det här ärendet har haft en hög prioritering, säger Patric Nilsson, presstalesperson på UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.