– Man har misslyckats med att bevisa att detta är ett terrorbrott. Nu ska man plötsligt vända på det, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner. Foto: TT (Arkivfoto)

Fikru Marus advokat: ”Detta strider mot FN-konventionen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att terroranklagelserna mot Fikru Maru läggs ner och att han istället kommer åtalas för mindre allvarliga brott i samband med ett fängelseupplopp 2016. Enligt Marus svenske advokat vänder den etiopiska domstolen nu på ordningen och säger att det är Fikru Marus sak att bevisa att han är oskyldig.

– En ordning som strider mot FN-konventionen om mänskliga rättigheter, säger Bagner.

Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru har suttit häktad i Etiopien sedan 2013.

I september 2016 skedde ett upplopp på fängelset Kilinto, där Maru satt häktad. Trots att Maru själv låg på sjukhus när upploppet skedde, åtalades han – tillsammans med ett 30-tal andra personer, för terrorbrott i samband med upploppet.

Fikru Maru

I dag kom beskedet att terroranklagelserna mot Maru läggs ner, men att han fortfarande är misstänkt för mindre brott i samband med händelsen. Bland annat att han ska ha betalat fångar för att de skulle delta i upploppet.

Måste bevisa sin oskuld

Enligt Marus svenske advokat Hans Bagner, vill domstolen i Etiopien nu att Marus försvar ska bevisa att han är oskyldig istället.

– Man har misslyckats med att bevisa att detta är ett terrorbrott. Nu ska man plötsligt vända på det och säga det är hans uppgift att bevisa att han är oskyldig. Detta strider starkt mot FN-konventionen om mänskliga rättigheter där det uttryckligen står att en åtalad person ska ses som oskyldig till motsatsen bevisats. Men det tycks inte besvära de etiopiska myndigheterna, säger Bagner.

Familjen har väntat på en dom

För Marus familj är dagens besked en stor besvikelse. De har länge väntat på en dom för att en benådningsprocess skulle kunna inledas. Men när åtalet nu ändrats och Maru anklagas för ett mindre allvarligt brott, öppnas en möjlighet för familjen att betala borgen och att han släpps fri i väntan på dom.

– Detta kommer dock endast fördröja frigivningsprocessen ytterligare. Maru har tidigare själv sagt att han inte har några ytterligare uppgifter att komma med eftersom han vill att benådningsprocessen ska inledas så snart som möjligt, säger SVT:s utrikesreporter Henric Silver, som tidigare har följt rättegångsförhandlingarna på plats i Etiopien.

UD borde göra mer

Margareta Sidenvall, talesperson för Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa, uttrycker besvikelse över att Utrikesdepartementet inte gjort mer för att hjälpa Maru.

– Det är uppenbart att de inte lyckats göra någon större skillnad i hans fall. Man har inte ens besvärat sig med att besöka honom. Man har inte heller velat tangera det svenska biståndet till Etiopien för att pressa landet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet