Fikru Maru greps 2013 i sitt hem i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, misstänkt för inblandning i en omfattande korruptionshärva kring landets tullminister. Foto: TT

Viss framgång för Fikru Maru – men ännu ingen dom

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru från Hudiksvall, som suttit fängslad i Etiopien sedan 2013, fick i dag beskedet att de brott han åtalats för inte längre skall betraktas som terroristbrott.

När dagens förhandling avslutades så var det också med en uppmaning till Fikru Maru och hans försvarare att de måste presentera ett försvar kring åtalet. Det har de hittills inte gjort, då man menat att hela målet skall bedömas utifrån vad åklagaren kan bevisa.

Det som rätten också har beslutat är att ta bort anklagelsen om att de brott man åtalat för skall bedömas utifrån landets terroristlagstiftning.

Fikru Maru

– Det här är jättehäpnadsväckande. Efter fem år kommer man fram till att han inte ska ha begått något terrorbrott, men att han ska ha varit ansvarig enligt en vanlig bestämmelse i deras brottsbalk, där straffet ska ha varit maximum fem år, säger Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner.

Bakgrund

Åtalet mot Fikru Maru och över 30 medåtalade har gällt brott mot landets terroristlagstiftning. Han anklagades för att ha organiserat och genomfört ett fängelseupplopp på fängelset Kilinto i september 2016, ett upplopp som slutade med att över 20 interner omkom.

Greps redan 2013

Fikru Maru greps i sitt hem i Etiopiens huvudstad Addis Abeba redab 2013, misstänkt för inblandning i en omfattande korruptionshärva kring landets tullminister. Sedan dess har suttit frihetsberövad på fängelset Kilinto.

Han friades våren 2017 från alla misstankar om korruptionsbrott av Etiopiens högsta domstol. Detta efter att domstolen ogiltigförklarat vittnesmålen i fallet. Men Fikru Maru blev inte fri, för då stod han redan under åtal för nya brott, anklagad för att ligga bakom fångupproret på Kilinto – trots att han själv inte var i fängelset när upploppet ägde rum.

Allvarligt sjuk

Fikru Maru hade då förts till sjukhus sedan hans ena lunga kollapsat. Han opererades så småningom av ett svenskt läkarteam som flögs in i Etiopien enkom för att utför den operationen.

Vad som nu händer i processen är osäkert. Dagens besked kan innebära att det finns möjlighet för Fikru Maru att bli släppt mot borgen i väntan på slutlig dom i målet, nu när terroristanklagelserna har hävts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet