Med hjälp av en hemlig kod kan du komma åt SVT Play i full retroversion. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så hittar du hemliga retroversionen av SVT-play

Publicerad

Tycker du att det var bättre förr? Då har du ett sällan skådat läge att ta SVT Plays tidsmaskin och se hur hemsidorna såg ut på det glada 90-talet. Under en kreativ workshop föddes idén som nu blivit verklighet.
– Det var mer eld och mer animationer då, säger Sebastian Suarez-Golborne SVT Play.

På Twitter började ett rykte florera: För den som söker på ”geocities” i SVT:s playtjänst får ta del av en komplett play-tjänst – om tiden hade stannat på 90-talet. Med rörliga animationer, en uppsättning gamla logotyper och en bakgrundfärg som får ögonen att sticka till ger layouten ett nostalgiskt uttryck.

”Det fanns en frihet då”

Bakom idén ligger en produktägare på SVT Play, Sebastian Suarez-Golborne, som förklarar hur den kom tilll:

– Tror det kom upp i något allmän workshop där vi försökte slappna av och tänka på annat. Då kommer det konstiga idéer. Sedan satt vi en fredag och försökte komma ihåg allt som fanns på webben när den var ung och oskuldsfull och då allt var möjligt. Det fanns en frihet då och ingen konsensus kring vad som är god smak. Det var mer eld och mer animationer då. Så mycket färg och form som det bara gick, säger han.

90-talshyllningen: Kunde göra vad man ville

Men den lite daterade layouten till trots fungerar tjänsten faktiskt precis som den ska. Även om Sebastian förtydligar att äkthetskänslan blivit ännu mer exakt om man lyckats göra tjänsten långsam också.

Finns det något i layouten som trots allt lever vidare?

– Det finns något i glädjen att man kunde göra precis vad man ville. Det kanske inte alltid är bra. Men även om sajterna i dag är mycket mer användarvänliga, så blir designen mer likriktad. Det är stabilt och lite tråkigare nu för tiden, säger han.

Kan det tänkas komma liknande uppdateringar av SVT Play i framtiden?

– Ja, det tror jag alldeles säkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Med hjälp av en hemlig kod kan du komma åt SVT Play i full retroversion.
Med hjälp av en hemlig kod kan du komma åt SVT Play i full retroversion. Foto: SVT
Med hjälp av en hemlig kod kan du komma åt SVT Play i full retroversion.
Med hjälp av en hemlig kod kan du komma åt SVT Play i full retroversion. Foto: SVT Play