Foto: TT

Hemliga svenska hjälpen till Frankrike – laserstyrda bomber

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen får nu ge sig i kast med regeringens proposition om hur Sverige ska stödja Frankrike militärt i kampen mot IS. Enligt flera källor till SVT Nyheter handlar det om att Sverige ska sälja ett antal laserstyrda precisionsbomber till Frankrike.

Propositionen är ett svar på Frankrikes begäran om uppbackning efter höstens terrorattack i Paris. Innehållet är i stora delar redan känt, regeringen redovisade förslag före jul.

Det är fortfarande hemligt vilken typ av materiel Sverige ska bidra med eller låna ut, utöver hjälp med utbildning, stabstjänster och transportflyg. Men enligt flera källor till SVT Nyheter ska det röra sig om laserstyrda precisionsbomber.

Terroriströrelsen IS

Denna typ av bomber är tillverkade i USA, och finns i den svenska försvarsmaktens lager. Bomberna kan fällas av de franska stridsflygplanen.

”Materiel som Frankrike efterfrågat”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) försvarar regeringens förslag till att sälja försvarsmateriel till Frankrike.

– Detta är materiel som Frankrike efterfrågat och som låg väldigt högt på deras önskelista och vi vill bidra till och stärka deras förmåga på den punkten.

Hultqvist betonar att Försvarsmakten gett klartecken till att den svenska försvarsförmågan inte påverkas av denna försäljning. Samtidigt ska de pengar som försäljningen ger gå till att köpa in nya vapen motsvarande de som säljs, enligt regeringen.

Alliansen väntas stödja regeringen förslag men vill ha garantier för att svensk försvarsförmåga inte påverkas.

-– I grunden är vi positiva till detta men vi vill också göra mer för att stödja Frankrike. Det här är ett steg i det stöd som Sverige ger till Frankrike och den typ av global terrorism som Daesh (Islamiska staten) representerar, säger Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

Vänsterpartiet kritiskt

Men Vänsterpartiet väntas säga nej till vapenförsäljningen.

– Vi bör inte sälja vapen till krigförande länder. Alla bomber och granater, även så kallade precisionsvapen, drabbar till 95 procent civila, menar vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson.

På frågan om Sverige kan säga nej till denna begäran från Frankrike svarar Peter Hultqvist:

– Vi kan alltid säga nej men det är viktigt av Sverige levererar nåt som innehåller militär substans.

Ska klubbas före sommaren

Försvarsdepartementet vill inte kommentera de specifika uppgifterna om vilken typ av materiel det rör sig om – vare sig om typ, antal eller kostnad. Försvarets materielverk får uppdraget att förbereda leveranser. Frågan blir också ett ärende för Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Propositionen ska klubbas i riksdagen före sommaruppehållet.

Fakta: Stödet till Frankrike

I december redovisade regeringen bidraget till Frankrike, som beräknas kosta 40 miljoner kronor.

Delarna är:

  • Upp till 100 flygtimmar för tunga militära transporter.
  • Ett Herkulesplan i FN:s Maliinsats våren 2017
  • Utlåning av försvarsmateriel (hemligt)
  • Två stabsofficerare till FN:s Maliinsats, alternativt fredsobservatörer i Mellanöstern
  • Mer personal för utbildning av inhemska Malisoldater ska undersökas

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet