Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har svenskarna fler Nobelpris än de förtjänar? Foto: TT

Har Sverige fått orimligt många Nobelpris?

Uppdaterad
Publicerad

Vi är ett ganska litet land, ändå sticker Sverige ut när det gäller antal Nobelpris. Så frågan är om det råder en viss ”hemmaplansfördel” när det kommer till världens mest prestigefyllda vetenskapliga och kulturella pris?

Se mer om den eventuella hemmaplansfördelen i klippet ovan.

Vad är det egentligen som krävs för att bli en Nobelpristagare? Nobelhistorikern Gustav Källstrand menar att det finns vissa egenskaper som förenar många av dem. Bland annat är de flesta pristagare så klart väldigt kunniga. Men de utmärker sig också i form av envishet, nyfikenhet och mod.

– En ganska intressant sak är att hyfsat många Nobelpristagare har haft andra pristagare som handledare i sina karriärer. Men det intressanta är att det handlar om handledare som senare har fått Nobelpriset. De väljer alltså blivande pristagare som handledare.

Gustav Källstrand menar att pristagarna har näsa för vilka forskare som är duktiga.

– Det betyder att de personerna som själva ska få priset senare har en näsa för vilka forskare är duktiga, vilka som forskar på rätt ämnen och är inne på de viktiga frågorna. Det är viktigt att kunna lokalisera inom vilka fält som det finns insatser att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.