Julia Kronlid (t.v.) petas – Henrik Vinge (t.h.) blir ny vice partiordförande för Sverigedemokraterna. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Nils Petter Nilsson/TT

Henrik Vinge föreslås blir ny vice partiordförande för SD

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Vinge väntas bli Sverigedemokraternas nya vice partiordförande. Det berättar han själv i en intervju med Expressen på onsdagen. I dag har Julia Kronlid posten – men hon blir utbytt och föreslås bli andre vice partiordförande.

SD gör om i partitoppen. Partiets valberedning föreslår Henrik Vinge som vice partiordförande, meddelar Vinge själv i en intervju med Expressen på onsdagen. Därmed ersätter han Julia Kronlid som sitter på posten i dag.

– Det är naturligtvis hedrande, samtidigt som det innebär ett stort ansvar – inte minst eftersom vi står inför en situation där SD kommer behöva axla ansvaret för att byta ut regeringen, säger Henrik Vinge när SVT Nyheter når honom.

Förslaget om Vinge som ny vice partiordförande kommer att avhandlas på SD:s landsdagar, som går av stapeln i slutet av november.

Kronlid blir andre vice partiordförande

Julia Kronlid har varit vice partiordförande sedan 2015. Nu föreslås hon bli andre vice partiordförande.

”Jag upplever att jag fortsatt har fullt förtroende från partiledningen, men har i samförstånd med dem och valberedningen landat i den här lösningen för att bland annat ge mig större möjlighet att få mer tid till mina övriga viktiga uppdrag – särskilt mina politiska uppdrag, där sjukförsäkringen är högt prioriterad för mig”, säger Julia Kronlid i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Kronlid är bland annat bland annat talesperson för sjukförsäkring, familjepolitik och bistånd samt gruppledare för SD:s grupp i socialförsäkringsutskottet i riksdagen.

”Samtidigt är jag mamma till tre barn och behöver se över mina uppdrag för att också få mer tid till något av det viktigaste som finns – att vara mamma”, skriver Kronlid vidare.

Tar över som gruppledare

Henrik Vinge hävdar att Julia Kronlid inte petats från sin roll och kommer att fortsätta vara en central del av partistyrelsen.

Varför blir Julia Kronlid utbytt?

– Valberedningen får redogöra för sitt helhetsförslag. Det är 30 namn de ska presentera och det finns en tanke kring det. Men i praktiken ser jag det som att jag och Julia kommer att fortsätta jobba nära varandra, säger Henrik Vinge till SVT Nyheter.

Tidigare i år blev det klart att Vinge efterträder Mattias Karlsson som SD:s gruppledare i riksdagen. I dagsläget är Henrik Vinge vice gruppledare. Han har även rollen som partiets integrationspolitiska talesperson sedan 2018 – men planerar att lämna över stafettpinnen till någon annan om han blir vald som vice partiordförande, säger han till SVT Nyheter.

Tidigare har Henrik Vinge haft rollen som partiets presschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.