Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och Ebba Busch Thor (KD) debatter föräldraledigheten i Aktuellt. Foto: SVT

Här ryker de ihop i en het debatt om föräldraförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och Ebba Busch Thor (KD) ryker ihop i en het debatt om föräldraledighet i kvällens Aktuellt.

”Pinsamt”, ”Ni är kvar i 50-talets Sverige”, ”Beklämmande populism”. Det slängdes hårda ord i debatten om föräldraledigheten mellan Ebba Busch Thor och Annika Strandhäll.

SVT Nyheter presenterar i dag en granskning som visar att nästan var fjärde pappa väljer bort föräldrapenning de första två åren.

– Du vet att kvinnor tjänar 3,6 miljoner mindre och vi vet att det här uppstår vid köksbordet där man bestämmer vem som ska ta ut föräldraförsäkringen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Debattmotståndaren Ebba Busch Thor håller inte med.

– Det du säger är alltså att du är bättre lämpad att bestämma över hur föräldraledigheten ska fördelas än vad föräldrarna själva är, och det är barnen som hamnar i kläm, säger partiledare Ebba Busch Thor (KD).

Tre pappamånader efter nyår

Siffrorna är framtagna av Försäkringskassan, och visar också att särskilt pappor med lägre inkomst avstår föräldraledigheten under de två första åren.

I debatten i kvällens Aktuellt säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att den utökningen till tre pappamånader som sker efter nyår är oerhört viktig för att barn ska få tillgång till båda sina föräldrar.

Busch Thor menar att en tredje pappamånad försvårar familjers möjlighet att själva lägga det så kallade livspusslet, bland annat genom en begränsning att föra över dagar till sin partner.

”Är så pinsamt”

– Jag tycker det här är så pinsamt, men inte förvånande med tanke på att Kristdemokraterna bildades bland annat som en reaktion på att man hade infört sexualundervisning i grundskolan och att ni var emot särbeskattningen som infördes på 1970-talet, säger Annika Strandhäll (S).

– Och du vet likväl som jag konsekvenserna av den ojämlika föräldraförsäkrning vi har i dag, säger Annika Strandhäll (S).

– Du debatterar fortfarande utifrån en situation som rådde på 1950- och 1970-talet, och det märks att Socialdemokraterna är kvar i femtiotalets Sverige, i dag ser verkligheten annorlunda ut, och vi måste ha en flexibel föräldraförsäkring just därför att familjerna ser annorlunda ut, säger Ebba Busch Thor (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.