”Kändes som att det bara var jag och grannen som städade. Efter resterande 30 hyresgäster fanns det ludd kvar, smutsiga golv och hundhår i maskinerna. Lappar hjälper inte. Nu har jag egen maskin och tumlare, så himla skönt!”
Sanktionsmöjligheter?
Så skriver signaturen Alex i chatten med Hyresgästföreningens Jens Lundberg. Och Alex var långt ifrån ensam att känna frustration över sina medmänniskors beteende i tvättstugan.
De flesta frågor handlade om vilka möjligheter den enskilde har att ”tvinga” sina nonchalanta och fräcka grannar att följa de regler som faktiskt finns.
Knappast kriminellt
Enligt Jens Lundberg är det sannolikt inte straffbart att exempelvis kasta grannens kläder på golvet som straff för att hen stulit din tvättid och lagt beslag på maskinerna.
– Men en bättre lösning är att ta ut kläderna och lägga dem vid sidan av tvättmaskinerna. Grannarna kommer du träffa igen, det är bättre att ha en bra en bra relation med dem.
Värdens ansvar?
Många undrar också vilka skyldigheter värden har för att se till att hyresgästerna följer reglerna. I första hand är det människorna som använder tvättstugan som ansvarar för att reglerna följs.
– Om man är tydlig och säger till är det ofta ganska enkelt att lösa problemet. Men tyvärr blir det ofta så att missnöjet bara växer. Egentligen är det bara om någon missköter sig grovt i tvättstugan som saken blir en fråga för värden att hantera.
Hamnar på hyresavin
Flera chattare vittnar också vilket lyft de fått i tillvaron när de installerat en privat tvättmaskin i lägenheten. Många efterlyser att detta borde vara standard, något som Hyresgästföreningen är tveksam till.
– Många nyproducerade lägenheter har egen tvättmaskin och många uppskattar det. Men ofta saknas torkmöjligheter, värden har helt enkelt råd med bättre utrustning om fler delar på den. Hyran blir naturligtvis också mycket högre om alla ska ha en egen tvättmaskin.