Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör röster på stan om Sveriges Natoansökan. Foto: Vlada Cakic/SVT

Historiskt starkt stöd för Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Trots en ansökningsprocess om medlemskap i Nato som är kantad av problem på vägen i relationen med Turkiet är stödet för ett svenskt medlemskap i Nato historiskt högt. Detta visar en Novus-undersökning som är utförd på uppdrag av SVT. Samtidigt anser många att regeringen gjort för mycket för att tillgodose Turkiets krav.

Nu vill 63 procent av svenskarna att Sverige ska gå med i Nato. Endast 22 procent är emot ett Nato-medlemskap. 15 procent av de tillfrågade valde svarsalternativet ”vet ej”.

Aldrig har stödet varit så stort och motståndet så litet.

– Så här stort stöd för ett svenskt Nato-medlemskap har det aldrig tidigare varit i Sverige. Det är intressant inte minst med tanke på att det snart har gått ett år sedan det ryska angreppet på Ukraina och att den svenska Nato-processen hittills har kantats av problem, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson och fortsätter:

– Jag tolkar det som att den oro som det ryska anfallet skapade i den svenska befolkningen, den oron har inte klingat av, utan snarare förstärkts. Och då ses ett svenskt Nato-medlemskap som något som stärker Sveriges säkerhet,

Många anser att Sverige gjort för mycket

I en andra del av Novus-undersökningen får de som svarat på undersökningen göra sin bedömning gällande regeringens hantering av att möta de krav som Turkiet har ställt för att godkänna Sverige som en Nato-medlem.

Ett stort antal, 42 procent, anser att regeringen har gjort för mycket, medan endast 6 procent anser att regeringen inte har gjort tillräckligt. Nästan en tredjedel anser att regeringen gjort lagom mycket.

– Regeringen har fått återkommande kritik i debatten för att man varit alltför undfallande mot de turkiska kraven. Fyra av tio väljare instämmer i denna kritik, men opinionen är ganska splittrad. Det är i huvudsak väljare som sympatiserar med oppositionen som tycker att regeringen gjort för mycket för att blidka Turkiet, medan väljare som sympatiserar med regeringspartierna tycker att regeringen gjort lagom mycket, säger Mats Knutsson.

Novusundersökningen beställdes på uppdrag av SVT januari 2023. Foto: SVT Grafik

Så gick undersökningen till

Undersökningen genomfördes av Novus med 1043 intervjuer, på ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18-84 år, mellan den 19 till 24 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.