Foto: TT

Hjärt-Lungfonden kräver miljonbelopp av KI

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 112 år kräver Hjärt-Lungfonden tillbaka utbetalade forskningspengar. Det gäller bidragen till skandalkirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet. På KI lägger sig vikarierande rektor platt – och lovar att man kommer betala.

Den senaste veckan har två oberoende utredningar om Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet slagit fast stora brister i fallet Macchiarini.

Dessutom har den centrala etikprövningsnämnden slagit fast att det förekommit forskningsfusk. Formellt skall den bedömningen fastställas av rektor men har man fuskat skall man betala tillbaks pengarna, menar Hjärt-Lungfonden.

Macchiarini-skandalen

– Vi kommer vända oss till de forskare där det har fastställts fusk och begära tillbaka pengarna de fått i anslag, säger generalsekreterare Kristina Sparreljung till SVT Nyheter.

Pengar från minnesgåvor

Hjärt-Lungfonden förvaltar donationer från cirka 300.000 svenskar. Ofta är det testamenten eller minnesgåvor, där någon som sin sista vilja uttryckt önskan att bidra till forskning som kan rädda liv.

I fallet Macchiarini kommer man att kräva tillbaka en dryg miljon kronor.

– För oss och för våra givare är det väldigt mycket pengar. Därför är det angeläget att få tillbaka de pengar som använts av en forskare som har fuskat.

Det är första gången som Hjärt-Lungfonden kräver tillbaka utbetalade forskningspengar.

– Det har aldrig hänt förut i historien, trots att fonden är 112 år gammal. Det säger väl hur stort detta fallet är och hur allvarligt som förtroendet för Karolinska har skadats, säger Kristina Sparreljung.

KI kommer betala

På Karolinska institutet säger vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright till SVT Nyheter att återbetalningskravet var väntat:

– Det är en naturlig utveckling. Svenska och internationella finansiärer skall stödja forskning av hög kvalitet, och hög etik. Rör det sig om dålig kvalitet och forskningsfusk kommer vi absolut betala tillbaka.

Hjärt-Lungfonden har inga uttalade krav på vem eller varifrån på Karolinska institutet pengarna skall tas ifrån, eller om det möjligen är från Macchiarini själv.

– Det måste KI ansvara för. Vi kan bara begära tillbaka de pengar som man fått tilldelade av oss, säger Kristina Sparreljung.

Stora bidrag

Enligt Karin Dahlman-Wright är det uteslutet att en enskild forskare tvingas betala.

– Har vi tagit emot forskningsbidrag är det KI:s pengar. Då är det också vi som måste stå för kostnaden om något skall betalas tillbaks, säger Dahlman-Wright.

Paolo Macchiarinis grupp fick även stora bidrag från Stockholm läns landsting, EU och statliga Vetenskapsrådet. Under 2015 ställde både Vetenskapsrådet och Hjärt-Lungfonden in betalningar till Macchiarini när uppgifter om misstänkta oegentligheter blev offentliga. Men Vetenskapsrådet anser sig inte ha formell rätt att kräva tillbaks pengar.

– Som vi tolkar vår egen instruktion finns ingen möjlighet att begära en återbetalning av redan utbetalade medel, säger ställföreträdande generaldirektör Ann Fust till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet