Höga elpriser kan bli ännu högre i höst

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på el är nu historiskt höga i södra Sverige. Så höga att oljekraftverk har blivit lönsamma. Priserna kan komma att stiga ännu mer i höst då det brittiska elnätet kopplas på det nordiska nätet.

“Fossilt och för dyrt” är en vanlig beskrivning av oljekraftverket i Karlshamn, som vanligen används som en reservlösning för elförsörjningen. Men nu har kraftverket varit igång redan på sensommaren. Fortfarande fossilt – men lönsamt att köra för ägaren Uniper. 

– Det har att göra med att vi har en bristsituation i södra Sverige. När Karlshamnsverket budas in på den nordiska elmarknaden så är det i regel som den sista anläggningen. Det är ju en indikation på den bristsituation som vi har, säger Torbjörn Larsson, presschef på Uniper Sverige.

En bild som bekräftas av statliga Svenska Kraftnät.

– Priserna är historiskt väldigt höga, särskilt i södra Sverige. Bland annat så har vi ju höga kontinentala priser. Sedan har vi ju också lagt ner planerbar kraft som kärnkraft och värmeverk vilket gör att södra Sverige blivit mer beroende av import, säger Pontus de Maré, som är driftchef på Svenska Kraftnät.

Halva priset i norra Sverige

Jämför man de elpriserna i södra Sverige med norra i september var det halva priset i norr. De sammankopplade internationella elledningarna märks i söder. Där är skillnaden mot Danmark och Tyskland bara fyra procent.  

Men i höst kopplas en ny – riktigt dyr utländsk elmarknad på i våra elledningar – den brittiska, med nästan det dubbla elpriset.  

– Det kommer då få en påverkan även här i Norden, priserna kommer då att stiga i Sverige och Norge, säger Pontus de Maré.

Fakta

Under perioden 16 november till 15 mars tillhör Karlshamnsverket Sveriges reservkraft som styrs av statliga Svenska Kraftnät. Just nu är verket stängt för service inför reservkraftperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.