Höganäs kommun trotsar EU-direktivet – erbjuder SFI till ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar från Ukraina har inte rätt till svenska för invandrare, SFI. Men i Höganäs kommun har man ändå valt att erbjuda utbildningen.

Flyktingar från Ukraina som beviljas skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv har inte rätt till vuxenutbildningen svenska för invandrare, SFI. Istället hänvisas de till studieförbund och folkhögskolor. Deras kurser Svenska från dag ett och Vardagssvenska riktar sig i vanliga fall till asylsökande som väntar på besked. Till skillnad från SFI, som är på heltid, handlar det ofta om ett par timmar i veckan.  

I Höganäs kommun i Skåne har man ändå valt att erbjuda SFI till ukrainare. Orsaken är dels att det inte finns någon folkhögskola i kommunen och dels erfarenheterna från flyktingkrisen 2015.

– Det gäller att vara snabbt på det. Samtidigt är det också en kartläggning över vad har de gjort tidigare och hur ska vi kunna hjälpa dem vidare till jobb. Vi gör det här med ett jobbfokus, säger Anneli Söderhjelm, rektor för vuxenutbildningen i Höganäs kommun.  

Hittat eget boende

Kraven för att få börja på utbildningen är att man ordnat eget boende i kommunen och inlämnat en asylansökan till Migrationsverket. Kommunen står för notan som landar på 3 000 kronor per person i veckan och enligt Anneli Söderhjelm förväntar man sig inte att få kompensation från staten.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger att de är osäkra på om kommuner får erbjuda SFI till ukrainare som får skydd enligt massflyktsdirektivet, hur ser ni på det?  

– Ja, vi vet det men när vi fattade beslutet så hade det inte kommit några besked än. Då får någon säga att vi har gjort fel och vad alternativet är, men vi tänker att det inte kan vara fel att göra mer än vi behöver, säger Anneli Söderhjälm.     

Fler registrerar sig

Enligt Anneli Söderhjelm har omkring 15 ukrainare påbörjat sin SFI-utbildning, men fler registrerar sig hela tiden. En av dem är Oxana Artykova som kommit till Sverige med sina två barn från staden Dnipro.

– Jag har högskoleutbildning så jag vill lära mig svenska, få min utbildning verifierad och sen jobba. Vi bor på en liten ort och alla är så vänliga och säger “hej hej” hela tiden. Jag vill kunna svara dem och har börjat lära mig olika fraser, säger hon.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.