Spotifys huvudkontor i Stockholm. Arkivbild. Foto: Henriki Montgomery / TT

Högerextrem podcast publiceras på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

På streamingtjänsten Spotify publicerar den främlingsfientliga gruppen Nordisk alternativhöger en podcast med namnet ”Vita pillret”, rapporterar DN. Tidskriften Expo beskriver dem som ”en slags pr-byrå för vit makt-miljön”, och närmare 100 avsnitt finns på Spotify, Itunes och andra plattformar.

Podcastavsnitten har titlar som ”Kurd och kränkt” och ”Det våras för en nordisk front”. Ett avsnitt, som publicerades 19 april, gästas av högerextreme förgrundsfiguren ”The Golden One”, skriver tidningen.

Jonathan Leman, researcher på Expo, har länge granskat extremhögern i Sverige. Han menar att podcasten sprider antisemitiska konspirationsteorier. I ett avsnitt lanseras en bok av brittiske antropologen Edward Dutton, som bland annat försvarat en teori om att judisk kultur och judiskt beteende är orsaken till antisemitism.

Podcasten beskriver sig själv som ”en familjevänlig show med en borgerlig grundsyn”.

Pågått sedan 2017

Gruppen bakom, Nordisk alternativhöger, grundades av entreprenören Daniel Friberg, och tidigare Sverigedemokratiske politikern Christoffer Dulny 2017.

Christoffer Dulny tvingades lämna posten som ordförande för SD i Stockholm efter att Expressen avslöjat att han skrivit anonyma rasistiska inlägg, något som han senare bett om ursäkt för.

Det första avsnittet av podcasten publicerades på Spotify 22 augusti 2017.

SVT har sökt Spotify

Fakta: Det här är alt-rightrörelsen

  • Begreppet ”the alternative right” myntades av den amerikanska paleokonservativa filosofen Paul Gottfried i november 2008. Då användes det under en föreläsning för att beskriva det han kallade just ”den alternativa högern”. Begreppet plockades upp och började användas 2010 av Richard Spencer, som ses som alt-rightrörelsens ledare.  
  • Richard Spencer använde alt-right för att skapa en rörelse som kretsar kring vit nationalism. Amerikanska Associated Press menar att han använder begreppet för göra en rörelse som står för öppen rasism, vit överhöghet, nyfascism och nynazism mer rumsren.  
  • Ett flertal grupper inom extremhögern ryms under alt-rights paraply; politiskt står de för en protektionistisk, antisemitisk, rasistisk, antifeministisk och isolationistisk politik.  
  • De strävar mot en vit etnostat på norra halvklotet, men tar till skillnad från exempelvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen offentligt avstånd ifrån våld.  
  • Alternativhögern har inga medlemmar eller medlemslistor. Däremot arbetar man på nätforum och i stängda Facebookgrupper med att tillverka och sprida bilder med grova rasistiska och antisemitiska skämt, i syfte att väcka debatt i samhället.  
  • 2017 grundades Alt-right Corporation, där Richard Spencer var ordförande och svenska Daniel Friberg vice ordförande. De beskrev själva sin ambition som att de vill skapa en global rörelse med stora mediala satsningar och organisationsbygge. Grundandet av Nordisk alternativhöger i maj 2017 var deras första och dittills största satsning.  
  • Själva säger Nordisk alternativhöger att de har ett svenskt nätverk med hundratals engagerade, en uppgift som är svår att kontrollera. På de konferenser där Uppdrag granskning närvarat har cirka 200 personer deltagit som mest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.