Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer avgöras på spurten”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Foto: SVT

Högeroppositionen i minoritet inför valet – M: ”Det kommer avgöras på spurten”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna menar att mycket fortfarande kan ändras innan valet. Och det skulle krävas för det regeringsskifte partiet siktar på. I SCB:s partisympatiundersökning för maj i år backar de med över en procentenhet. Faktum är att alla oppositionspartier till höger tappat väljare, förutom Liberalerna, som istället ökat med strax under en procentenhet. Socialdemokraterna är de klara vinnarna med över fyra procentenheters ökning.

– Det är hundra dagar kvar till valet. Den här mätningen visar att läget är helt öppet, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

Han menar att Moderaternas jobb inför valet nu är att övertyga väljarna om att deras politik är bättre för Sverige än Socialdemokraternas, som å sin sida tycker att mätningen målar en bild av ett lyckat socialdemokratiskt styre.

Val 2022

– Resultatet visar att vi har en statsminister som har väljarnas förtroende, säger Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Ledarskap i kristid

Enligt Gunnar Strömmer (M) beror Socialdemokraternas ökning på att folket slutit upp bakom regeringen i en tid av kris, likt i andra länder, och att försprånget kommer att försvinna när valet närmar sig.

– Det regeringsskifte vi arbetar för är helt är helt inom räckhåll. Det kommer avgöras på spurten.

Tobias Baudin (S) tycker inte att det är en rättvis bedömning.

– Magdalena Andersson har klarat av de här kriserna på ett väldigt bra sätt, det är det vi ser effekterna av nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet