Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar statsminister Magdalena Andersson (S) in sin avgångsansökan till talmannen. Hör första orden efter mötet. Foto: SVT/TT

Högersidan med Kristersson i spetsen tog hem valsegern

Uppdaterad
Publicerad

Rösterna är färdigräknade och rysarvalet 2022 är klart: Ulf Kristerssons regeringsunderlag vann riksdagsvalet 2022 med 176 mandat mot Magdalena Anderssons regeringsunderlag med 173 mandat. I och med det ges Moderaterna och Ulf Kristersson möjligheten att starta arbetet med att försöka bilda en ny svensk regering.

Högerblocket med Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna vann valet 2022 med 176 mandat mot Magdalena Anderssons regeringsunderlag som fick 173 mandat. Det stod klart under onsdagskvällen efter att de så kallade onsdagsrösterna räknats klart.

Resultatet innebär att M-ledaren Ulf Kristersson ges möjligheten att bilda en ny regering – och kan därmed också bli Sveriges nästa statsminister. Under onsdagskvällen uppgav partiets partisekreterare Gunnar Strömmer att Morderaterna vill bilda regering med andra borgerliga partier – samtidigt som man väntas samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen.

Val 2022

”Tack för förtroendet – nu får vi ordning på Sverige!” skrev Ulf Kristersson på sitt Instagramkonto under kvällen.

Inför onsdagskvällen var Sverigedemokraterna det parti som var näst störst. Ett resultat som stod sig till efter onsdagsräkningen.

”Nu påbörjas arbetet med att göra Sverige bra igen”, skrev SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett inlägg på Facebook.

Ovisst in i det sista

Sedan söndagens valnatt har ställningen mellan blocket varit jämt. Endast ett mandat skiljde länge de olika regeringsunderlagen. Under onsdagskvällen utökade dock högerblockets sin ledning med ett mandat – en ledning som höll i sig in till slutet.

Som en reaktion på resultatet valde statsminister Magdalena Andersson att kalla till en presskonferens där hon meddelade sin avgång som statsminister.

– I morgon kommer jag begära mitt entledigande, sa hon.

Hon berättade vidare att hon ämnade leda en övergångsregering fram till den punkt Kristersson eventuellt bildat en ny regering – och därefter gå in i opposition.

Trots att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten framhöll statsminister Magdalena Andersson under sin pressträff att Socialdemokraterna gått starkt i valet och ökat.

– Vi Socialdemokrater har gjort ett starkt val med ett starkt resultat, sa Andersson.

Valresultatet 2022

Så många röster fick partierna procentuellt (förändring sen förra valet i parentes):

  • Socialdemokraterna 30,3 (+2)
  • Sverigedemokraterna 20,5 (+3)
  • Moderaterna 19,1 (-0,7)
  • Vänsterpartiet 6,7 (-1,3)
  • Centerpartiet 6,7 (-1,9)
  • Kristdemokraterna 5,3 (-1)
  • Miljöpartiet 5,1 (+0,7)
  • Liberalerna 4,6 (-0,9)
  • Övriga 1,5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet