Efter månader av ökande förtroende för Magdalena Andersson (S) bryts nu trenden enligt en ny Novus-undersökning. Foto: John Thys/AP/TT

Högst förtroende för Magdalena Andersson (S) – men stödet minskar

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av ökande förtroende för Magdalena Andersson (S) bryts nu trenden. Förtroendet minskar framför allt bland de egna väljarna, enligt en undersökning från Novus. 

I undersökningen av väljarnas förtroende för riksdagspartiernas partiledare backar Magdalena Andersson från 59 procent i mars, till 54 procent. En siffra som enligt Torbjörn Sjöström, vd för Novus, dock fortfarande är hög i sammanhanget. 

– Den är hög för de senaste mandatperioderna. Den senaste som hade den siffran, över 50 procent, var Fredrik Reinfeldt, säger han. 

Val 2022

Anledningen till att Magdalena Andersson som person kan ha ett högre stöd än partiet Socialdemokraterna är att även väljare till höger uppger att de känner förtroende för henne. Och det har inte förändrats märkbart sedan förra mätningen. De som tappat förtroende för henne är snarare väljare till vänster. 

– Hon har faktiskt tappat bland S-väljare, alltså sina egna väljare, miljöpartister och de osäkra väljarna, säger Torbjörn Sjöström.

Ingen går starkt framåt

Det är inte bara Magdalena Andersson som tappar i förtroende. För Annie Lööf (C) syns en statistiskt säkerställd nedgång, och även för Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Nooshi Dadgostar (V) sjunker andelen som har förtroende något jämfört med föregående undersökning. Dessa förändringar är dock inte statistiskt säkerställda. 

Lägst förtroende har väljarna för Miljöpartiets språkrör och för Liberalernas nytillträdde partiledare Johan Pehrson, vars väljarförtroende nu har prövats för första gången i en novusundersökning. 7 procent uppger att de känner förtroende för honom.

Foto: Grafik: Sara Sundstedt

Liberalernas partiledare okänd för många

En av utmaningarna för Johan Pehrson är att många svenskar inte vet vem han är. När de tillfrågade i undersökningen skulle ange vilket förtroende de känner för honom, svarade 24 procent att de inte känner till honom, och 15 procent att de har en för dålig uppfattning om honom för att kunna svara på vilket förtroende de har. 

Samtidigt är förtroendet för Johan Pehrson nästan i samma nivå med förtroendet för Nyamko Sabuni, som under sina sista månader som partiledare pendlade mellan 6 och 9 procent.

Så gjordes undersökningen

  • Undersökningen är genomförd den 15 – 20 april 2022 via webb-intervjuer i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.
  • Åldern på de tillfrågade var 18 – 79 år och av 1750 sökta besvarade 1010 personer undersökningen.
  • Deltagarfrekvensen blev därmed 58 procent.
  • Frågan som ställdes var ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet