Enligt en mätning av SVT/Novus har förtroendet för Magdalena Andersson ökat stort. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Ökat förtroende för statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Magdalena Andersson (S) har ökat rejält och närmar sig rekordnivåer, visar en undersökning från Novus. Men för Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är formkurvan klart sämre.

I undersökningen av väljarnas förtroende för riksdagspartiernas partiledare hamnar statsministern i topp. 59 procent av de tillfrågade säger att de har ganska eller mycket stort förtroende för Magdalena Andersson (S). Det är en signifikant ökning från de 53 procent hon nådde upp till i motsvarande mätning i februari.

– Bakom de höga siffrorna ligger att även sympatisörer till oppositionspartierna i det andra blocket har förtroende för henne, vilket vi inte är vana vid. Inte sedan Fredrik Reinfeldts tid som statsminister har någon kunnat överbrygga den klyftan på det sättet, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Foto: SVT Design

Rejält tapp för Dadgostar

Platserna bakom domineras av oppositionspartier till höger. Både Ulf Kristerssons (M) och Jimmie Åkessons (SD) siffror stiger i undersökningen men inom felmarginalen, tillsammans med samarbetspartnern Ebba Busch (KD) tar de dock de tre platserna bakom statsministern i förtroendetoppen.

Det enda signifikanta tappet i mätningen står Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar för. Från 30 procent i februari till 23 procent i mars, efter en period där partiet kanske framförallt fått uppmärksamhet för att ha varit det enda som röstade nej till att leverera vapen till Ukraina, innan de svängde dagen efter omröstningen.

– Nooshi Dadgostar har haft en period av högt förtroende sedan regeringskrisen förra sommaren, men tappet nu är en varningsklocka för V, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

– Tider av krig och kris gynnar ofta sittande regering medan andra får stå tillbaka, vilket troligen spelar en viktig roll här, skriver Hanna Gedin (V), tf partisekreterare i en skriftlig kommentar.

Uppåt för Sabuni

Den tredje säkerställda förändringen i undersökningen är en ökning i förtroende för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Från 6 procent i februari till 9 % i mars.

– Visserligen en signifikant ökning, men från låga nivåer och det kommer att krävas mer om de ska klara riksdagsspärren i september, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Annie Lööf (C) ligger kvar på samma nivå som för en månad sedan, och likaså Miljöpartiets båda språkrör som har det fortsatt tufft förtroendemässigt och ligger kvar i botten med bara 6 procents förtroende vardera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriget i Ukraina har resulterat i ett historisk högt stöd för statsministern – hör Mats Knutsons analys i klippet. Foto: Anders Wiklund/TT & Filip Brusman/SVT

Fakta: Så gjordes undersökningarna

Undersökningen om partiledarförtroende har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1001 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 3 – 9 mars 2022. Av 1650 tillfrågade svarade 1001 personer, deltagarfrekvensen var 61%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.