Petra Hallebrant, pr- och kommunikationschef hos Skistar, berättar att många svenskar vill skidsemstra på hemmaplan i vinter. Foto: SVT/TT

Högt bokningstryck på skidresor i Sverige inför vintern

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på skidresor i Sverige är högre än tidigare i år. Skistar har i dag 10 procent fler bokningar inför vintern jämfört med samma tid för ett år sedan.

– Många bokar och många gör det tidigt, säger Petra Hallebrant, kommunikationschef hos Skistar.

Många svenskar planerar just nu för skidsemester på hemmaplan. Skistar, som driver skidanläggningar i bland annat Åre och Sälen, noterar vid månadsskiftet september-oktober 2020 en 10 procentig ökning av bokningar jämfört med 2019.

– Vi har väldigt stor efterfrågan inför vintern. Och vi ser att många vill ha allting klart så man bokar boende, utrustning, skidskola och skipass, säger Petra Hallebrant, pr- och kommunikationschef hos Skistar.

Avbokning mot extra avgift

Skistar säger att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och planerar för en rad fysiska åtgärder på anläggningarna. Bland annat uppmanas besökarna hålla en stavlängd i liftkön och värmestugor får maxbegränsningar.

Om smittspridningen skulle ta fart eller om någon känner sig sjuk inför resan har Skistar infört en ny tilläggsförsäkring för att kunna boka av sitt boende och få pengarna tillbaka. Försäkringen kostar mellan 195 och 595 kronor beroende på boendets storlek.

– Vi ser att det är en bra lösning både för oss och våra gäster, säger Petra Hallebrant.

Med tanke på att alla ska bidra till minskad smittspridning, hur ser du på att ni ta extra avgift för att kunna ställa in?

– När det gäller andra delar som skidskola går det att om- eller avboka fram till dagen innan. Så procentuellt sett är det en liten del av hela kostnaden.

Uppmanar till ”häng efter sväng”

Afterski-fester uppmärksammades stort ifjol som en plats där stor smittspridning skedde. Skistar driver inte afterski i egen regi men säger att det kommer att finnas på orterna i vinter.

Skistar vill uppmana till ”häng efter sväng” istället.

– Kanske går det att ta det lite lugnare, att ta en kopp choklad med familjen vid brasan istället, säger Petra Hallebrant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.