På infektionskliniken i Kalmar är personalen rustad för att ta emot fler smittade. Antal bekräftade fall i Kalmar är fortfarande lågt, men smittan ökar. Foto: TT

Smittan ökar i 17 av 21 län

Uppdaterad
Publicerad

Från nästan samtliga länsstyrelser kommer nu rapporter om att spridningen av covid-19 ökar och på vissa håll går det snabbt. Enligt den samlade bedömningen från länsstyrelserna ökar smittan i olika grad i 17 av landets 21 län.

I till exempel region Jämtland-Härjedalen rapporterar länsstyrelsen att läget markant har försämrats sedan föregående vecka.

– Det finns nu en konstaterad samhällssmitta i flera kommuner, framför allt bland skolbarn, ungdomar, hemtjänst samt i personalen på flera avdelningar på sjukhuset, skriver de.

Även i region Uppsala har läget förvärrats. Där konstateras en snabbt stigande spridning de senaste två veckorna. Av de som testas är nu i snitt 7,5 procent smittade, jämfört med tidigare 1 – 2%.

Sjukfrånvaro inom skola och vård

I flera kommuner har spridningen också påverkat samhället med hög sjukfrånvaro inom viktiga verksamheter, så som skola, vård och hemtjänst.   

Totalt sett är antalet inlagda patienter med covid-19 fortfarande få, men de ökar.

– Antalet inneliggande patienter inom sjukvården är i stigande. En kommun rapporterar om en mindre klustersmitta inom hemtjänsten och en annan kommun rapporterar om bekräftad smitta hos personal i vård och omsorg, skriver Länsstyrelsen i Uppsala.

Stabsläge på sjukhusen

På flera ställen ökar nu också sjukvården sin beredskap för att ta emot fler smittade. I Stockholm har Norrtälje sjukhus gått upp i stabsläge och i Blekinge har sjukvården gått upp i regional särskild sjukvårdsledning.

Det kommer också rapporter om att allt fler struntar i rådande rekommendationer. I Gävleborg konstaterar man att det gäller alla åldersgrupper, men främst bland ungdomar.

– Det finns risk för att pandemin normaliseras ju längre tiden går vilket kan få till följd att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte efterlevs, konstaterar länsstyrelserna i sin samlade bedömning.

Stockholm: Fortsatt en ökad smittspridning i regionen under v 41. 5 procent positiva provsvar. Med anledning av flera nya fall och en hög sjukfrånvaro meddelar Norrtälje Sjukhus den 8 oktober att de går upp i stabsläge.

Västerbotten: Fortsatt ökad smittspridning i länet, antalet bekräftade fall per dygn har minskat sedan föregående vecka.

Södermanland: Andelen positiva provsvar har ökat sedan ett par veckor nu. Detta har dock inte påverkan antalet som vårdas på sjukhus.

Östergötland: Antalet bekräftade fall fortsätter öka.

Västernorrland: Fortsatt ökat antal smittade. 3 av 7 kommuner rapporterar måttlig påverkan, 4 kommuner ingen påverkan.

Blekinge: Stor ökning av antal smittade senaste veckorna. Region Blekinge i normalläge men har återupptaget regional särskild sjukvårdsledning. Kommuner rapporterar åter om smittade i deras verksamheter.

Jönköping: Andelen positiva fall i relation till antalet testade har ökat. Antalet sjukhusvårdade har ökat från sex till tolv.

Värmland: Flera rapporter om ökad smittspridning, om än måttlig i flera kommuner.

Norrbotten: Ökande smittspridning. Den generella efterlevnaden är sämre än tidigare.

Skåne: Smittspridningen i Skåne har fortsatt att öka. Tre olika särskild boende med smittspridning med totalt 12 st boende. Fortsatt trängsel i kollektivtrafiken. Brist på personal och framförallt sjuksköterskor rapporteras från flera kommuner.

Örebro: Fortsatt mycket prover och ökning i andel och totalantal positiva.

Gävleborg: Antalet positiva prov ökar i länet. Antalet misstänkt smittade i äldreomsorgen har dubblerats från vecka 39.

Halland: Ökningen av antalet smittade har avstannat.

Jämtland: Markant ökning av antalet smittade. Det finns nu en konstaterad samhällssmitta i flera kommuner. Ökad sjukfrånvaro bland personal rapporteras från flera kommuner.

Dalarna: Långsamt ökande smittspridning i Dalarna. Regionen ser en svagt uppåtgående trend för inneliggande på vårdavdelningar.

Västmanland: Fortsatt hög smittspridning. Läget inom sjukvården är dock lugnt med 8 inneliggande. Flera av länets kommuner rapporterar konstaterad smitta hos personal, brukare och elever inom flera verksamheter.

Uppsala: Snabbt stigande smittspridning de senaste två veckorna. Antal inlagda på sjukhus ökar.

Gotland: Ökad smittspridning, flera fall av klustersmitta.

Västra Götaland: Ingen information om ökad smitta i Länsstyrelsens rapport.

Kronoberg: Regionen ser en viss ökning av smittspridning.

Kalmar: Antalet bekräftade fall i länet är fortsatt lågt men nu ses tecken till ökning.

Källa: Länsstyrelsernas veckorapporter (13 oktober)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter