Lövin: ”Hökmark villig att ta grisen i säcken”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya frihandelsavtalet som EU och USA förhandlar om har redan blivit en het potatis – fast det inte ens presenterats än. Medan Gunnar Hökmark (M) pratar om en historisk möjlighet varnar flera oppositionspartier för amerikanska storföretag och klordoppade kycklingar.

– Fri handel leder till enorma utvecklingar av välstånd och civilisationen. Att väva samman världens viktigaste ekonomier och demokratier är en historisk möjlighet nu, säger Gunnar Hökmark.

Isabella Lövin underströk att hela bilden av avtalet inte är klar ännu, och att MP inte är emot att man förhandlar med USA:

EU-valet 2014

– Vad vi är rädda för är att man blandar in för många delar i de här förhandlingarna, vilket skulle kunna göra att man lockas att kompromissa med miljö- och djurskyddslagstiftning och en mängd sociala förhållanden som vi verkligen värnar om. Detta för att underteckna ett sånt här avtal, där Gunnar och några till verkar vara villiga att ta grisen i säcken.

– Vi vet ju att USA tillåter hormonbehandling utav kött, man tillåter antibiotikabehandlingar utav kött i tillväxande syfte och klordoppade kycklingar. Man har en helt annan inställning till kemikalier, säger Isabella Lövin.

Hökmark poängterar att avtalet inte lagts på bordet än, och att EU och USA måste komma överens om säkerhet, skydd och hälsa.

– Kommer vi inte överens, så blir det inget avtal.

PP: Det här handlar inte om frihandel

Marit Paulsen (FP) förvånas över den svenska debatten om frihandelsavtalet.

– Det är klart att riskerna alltid finns, men samtidigt har den här debatten i Sverige blivit lite osannolik. Parlamentet har diskuterat och man har krävt att vi inte kommer att godkänna avtalet om inte djurskyddet garanteras, säger Marit Paulsen

Piratpartiet är väldigt kritiskt till ett frihandelsavtal mellan EU och USA.

–Fri handel är något fantastiskt, men det här handlar inte om det. Det handlar om att smussla igenom lagstiftning bakvägen. Icke-valda tjänstemän som förhandlar bakom stängda dörrar, säger Christian Engström (PP), och fortsätter:

– Det värsta är något som heter ISDS, som innebär att storföretag får rätten att stämma länder som lagstiftar på ett sätt som storföretagen tycker minskar deras vinst.

KD: Bra för jobben

Gunnar Hökmark (M) kritiserar Engströms resonemang.

– Det handlar om att bygga upp ett rättsskydd. Att de som investerar i företag ska veta att det finns en rättssäkerhet.

Lars Adaktusson (KD) anser att man bara lyfter fram problem och svårigheter i diskussionen om frihandelsavtalet.

– Istället för att vänta och se resultatet som hamnar på bordet, sitter en del partier nu och säger att de redan vet vad avtalet kommer att innehålla.

KD:s toppnamn är positiv till ett frihandelsavtal mellan USA och EU, och menar att det skulle skapa fler jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet