I Sverige blev drygt 11 000 personer återbetalningsskyldiga till CSN under första halvåret av 2013. Att betala tillbaka studiestöd innebär inte bara en ekonomisk utmaning för stunden – det kan påverka möjligheten till ersättning senare i livet.
Elisabeth Töraasen sålde en lägenhet i november 2010. Vinsten räknades som inkomst och två år senare kom ett brev från CSN. En hel termins studiestöd skulle tillbaka på grund av lägenhetsaffären – drygt 44 000 kronor.
– Jag hade pengarna från lägenheten på konton i fem sekunder, jag var ju tvungen att ha någonstans att bo. Det var inte så att jag köpte jordgubbar och champagne för pengarna, jag köpte en ny bostad och var precis lika mycket en fattig student ändå, säger hon till SVT Nyheter.
Elisabeth betalade in kravet. Vad hon inte visste var att i samma stund som pengarna fanns hos CSN halverades hennes framtida föräldrapenning.
”Allt rasade”
Birgitta Mörk är försäkringsexpert på Försäkringskassan. Hon berättar att den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, läggs vilande under studietiden – om man tar studiemedel. På så sätt ska inte en låg inkomst under studieperioden påverka framtida ersättning.
Men eftersom Elisabeth blev återbetalningsskyldig för studiestöden hon fick under höstterminen 2010 ser situationen annorlunda ut.
Försäkringskassan räknar inte ut föräldrapenningen på Elisabeths inkomst innan 2009 – ett heltidsjobb inom restaurangbranschen med årsinkomst på 201 000 kronor – utan på den lilla inkomst hon haft genom extrajobb under studietiden.
– Reglerna är väldigt strikta, för att få frysa sin sjukpenninggrundande inkomst måste man ha tagit studiemedel hela studietiden, säger Birgitta Mörk.
Föräldrapenningen sjönk. Från 427 till 225 kronor om dagen. Beskedet kom som en chock.
– Allt bara rasade. Jag har försörjt mig själv i 32 år och nu måste jag leva på min sambo. Det känns hemskt att behöva säga ”Skulle jag kunna få en slant till att köpa kaffe?”
Trodde de kunde känna sig säkra
Elisabeth bor tillsammans med sin sambo och dotter. Innan paret skaffade barn ringde Elisabeth till Försäkringskassan för att kontrollera att hon skulle få god föräldrapenning.
Beräknat på hennes inkomst vid det tillfället kunde de känna sig säkra på att skaffa barn trots att en av dem skulle plugga. I dag har Elisabeth inte råd att betala hyran själv.
I samtal med Försäkringskassan fick Elisabeth förklarat för sig att hon har en lucka i sina studiestöd. I deras ögon har hon alltså inte fått några studiemedel under höstterminen 2010. Något som för Elisabeth är svårt att förstå.
– Jag hade ju de där pengarna. Jag betalade räkningar med dem, jag köpte mat, jag levde på dem, säger hon.
Birgitta Mörk håller med om att situationen är svår. Hon säger att Försäkringskassan följer regelverket men att det är olyckligt att människor kommer i kläm.
– Vi ser att saker blir knäppa ibland. Och det här är ju horribelt för den enskilde kunden.
CSN: Har inte omedelbart med studiestöd att göra
Carl Johan Stolt, talesperson för CSN, säger att frågan ligger på Försäkringskassans bord. CSN kan inte påverka vad som händer med den sjukpenninggrundande inkomsten. Men han känner till problemet.
– Det har varit en diskuterad fråga i väldigt många år, huruvida studiestödet ska vara rätten till att behålla sin sjukpenninggrundande inkomst eller om det ska vara studierna som sådana som ska vara det som avgör.
På CSN har man sett andra fall som liknar Elisabeths och ofta handlar det om personer som skaffar barn eller blir sjuka. Det hamnar mellan systemen, säger Carl Johan Stolt.
Enligt honom känner få personer till hur det fungerar med återkravets påverkan på föräldrapenningen. Det är inget CSN informerar sina låntagare om.
– Det framgår inte i informationen om studiestöd därför att det inte omedelbart har med studiestödet att göra, säger Carl Johan Stolt.
”Jag är bara en i mängden nu”
För att Elisabeth skulle fått sin fulla föräldrapenning skulle hon, enligt handläggaren på Försäkringskassan, skrivit in sig på arbetsförmedlingen under hösten 2010. Men den hösten var hon fullt upptagen med att studera.
– Jag fick ju inte återbetalningskravet förrän i mars 2012 och man kan inte skriva in sig på arbetsförmedlingen i efterhand. Men mellan raderna så stod de ju att jag fick skylla mig själv, att det är mitt fel alltihop.
Elisabeth överklagade beslutet – men fick avslag. Hon berättar att hon i dag inte orkar kämpa mer, energin tog slut när dottern föddes. Hon säger att det känns som en ”jag mot dem-kamp” som inte går att vinna.
– Jag har alltid betalat skatt och inte tagit några bidrag. Men nu, när jag fått barn och verkligen behöver den här hjälpen, så är jag plötsligt bara en i mängden som ställt till det för sig själv.
Så fungerar SGI:
Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) fastställs av Försäkringskassan utifrån din beräknade årliga arbetsinkomst.
När du inte längre har arbetsinkomster är huvudregeln att din SGI slutar gälla. I vissa situationer har du dock möjlighet att behålla din SGI trots att du inte arbetar.
När du studerar och din arbetsinkomst minskar eller upphör kan du få behålla din SGI under studieperioden. Det gäller om du:
– Studerar och finansierar dina studier med studiestöd
– Studerar inom det egna yrkesområdet
– Vårdar barn som är under ett år
– Gör ett kortare avbrott, max tre månader, i yrkeslivet.
– Får utbildningsbidrag för doktorander
Om du studerar utan att löpande ha studiestöd förlorar du i allmänhet din SGI.
Om du är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och aktivt söker arbete kan du få behålla din SGI.
Källa: Försäkringskassan