Susanna Gideonsson föreslås bli ny LO-ordförande. Foto: Aktuellt/SVT

Hon blir LO:s nya ordförande: ”Vi kan vara självkritiska”

Publicerad

Susanne Gideonsson leder i dag Handelsanställdas förbund, men snart blir hon LO:s nya ordförande. Alla förbund står bakom henne – dock är de splittrade i flera frågor. Dessutom sympatiserar allt fler medlemmar med SD i stället för S.

– Vi har inte vårdat vårt parti och fått det inflytande vi ska ha, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Sedan 90-talet har LO förlorat en halv miljon medlemmar. Susanne Gideonsson, som snart blir nytt ordförande, säger i SVT Aktuellt att siffrorna är deprimerande, men att hon ser minskningen som något naturligt:

– Det är 700 000 på arbetsmarknaden i dag som inte har en riktig anställning, och de säger att ”den dagen jag får riktigt jobb, då går jag med i facket”.

1 av 4 röstar på SD

Det är inte bara medlemstalet som förändras – även partisympatierna ser annorlunda ut. En fjärdedel av medlemmarna röstade på Sverigedemokraterna i förra riksdagsvalet.

– Självklart är det ett problem, men man kan se det ur flera aspekter. Vi kan vara självkritiska: Vi som fackförbund har inte vårdat vårt parti och fått det inflytande vi ska ha.

Är det självklart att deras fackförbund ska arbeta så nära S?

– Jag kan inte svara för alla LO:s förbund, men det är jättebra att vi har en kanal där vi kan få in våra frågor. Det vore dumt att kasta bort den möjligheten.

Berömmer regeringen

Gideonsson passar även på att berömma regeringens agerande under coronautbrottet:

– De har gjort det lättare att gå med i a-kassan, slopade karensavdraget och såg till att korttidspermitteringar gäller för hela arbetsmarknaden. Det såg vi inte under finanskrisen.

”Inte den vägen”

Däremot vill hon inte svara på vad LO hade gjort om regeringen driver igenom den punkten i januariöverenskommelsen som föreslår att det ska bli lättare att säga upp anställda. Hon är också tveksam inför att demonstrera mot regeringen, så som LO gjorde på 90-talet.

– Vi måste ta diskussionen med alla förbund. I dag är det så oerhört många som förlorat sina jobb, kanske är det inte den vägen vi ska gå.

Ordförandevalet sker vid LO:s digitala kongress den 15 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.