Foto: SVT

Anna Jarl lever i ett öppet förhållande: ”Monogami har aldrig fungerat för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Jarl lever i ett icke-monogamt förhållande, en relationsform som har blivit allt vanligare.

– Monogami har aldrig fungerat för mig, säger hon i Morgonstudion i SVT.

Anna Jarl berättar att en partner är någon som hon vill investera sin tid i och ha ett långt förhållande med.

– Men själva idén på att det är den sista personen jag ska vara intim med har bara känts lustig, säger hon.

Många förutfattade meningar

I dag är hon förlovad med sin partner och de bor ihop. Det svåraste med relationen är hur andra människor ser på den, såsom vänner, familjen och bekanta, berättar hon.

– Det finns en förutfattad mening, man säger ”oj har ni en öppen relation, då har ni väl öppna svängdörrar in i lägenheten.” Så är det inte. Vi pratar mer öppenhet än vi utövar den, säger hon.

Vad är bäst med att leva i en öppen relation? 

– Jag tror att människor behöver välja själva och tänka hur man vill ha det. Jag hade turen att träffa en partner som passade in i den bilden och vi har hittat ett sätt som fungerar för oss, säger Anna Jarl.

Kärleksideologin luckras upp

Tvåsamhetsformen är fortfarande stark i samhället, men allt fler väljer att bryta mot den, berättar sexologen Suzann Larsdotter i Morgonstudion i SVT.

– Den kärleksideologi som tidigare har varit rådande i Sverige håller på att luckras upp. 

– Om vi för 100 år sedan tänkte att vi skulle leva ihop till döden skiljer oss åt, så är det mer så att vi nu tänker att vi ska leva tillsammans så länge det känns bra, säger Larsdotter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.