Foto: TT

5 relationstips inför alla hjärtans dag

Uppdaterad
Publicerad

Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg. För en del kärlekspar är det en högtidsdag som firas med middag och bubbel. Men hur vårdar vi relationen under resten av året och i den grå vardagen? Relationsexperten Charlotte Sander ger sina bästa råd.

1. Glöm inte att bekräfta varandra

– Bekräfta varandra kan man göra på lite olika sätt. Jag pratar ofta med mina klienter om att ”kärleksdutta”; att fysiskt röra vid den andra på något vis, säger Charlotte Sander.

Ibland kan det hända att beröringen i en relation gradvis försvinner. Då kan det vara dags att aktivt ändra på det.

– Det är lätt hänt att vi fastnar i våra positioner i en relation och efter ett tag kan det till och med bli svårt att röra vid varandra. Då är duttandet helt perfekt, en klapp på axeln eller att smeka någon över kinden och säga 'Åh, vad fin du ser ut i dag', eller vad som helst. Det får verkligen våra hjärtan att smälta, det finns inte många som kan stå emot något sådant när man får det fem gånger på en dag.

2. Se varandra i ögonen

-Att stanna upp och titta varandra i ögonen är en annan viktig sak som vi ibland kan bli lite dåliga på när vi har varit i en relation ett tag; det kan kännas lite jobbigt att behöva pausa och vara fullständigt närvarande i varandras ögon.

Charlotte Sander understryker hur viktigt det är att se varandra i ögonen med jämna mellanrum.

– Att se varandra i ögonen är ett bra sätt att se var den andra befinner sig och hur hen mår.

Att inte stanna upp och ge varandra uppmärksamhet emellanåt kan på sikt leda till att man distanseras från varandra, säger hon.

– Jag tror inte att man hoppar direkt från a till ö, utan att man börjar glida ifrån varandra gradvis.

3. Var uppmärksam på era olika behov

– Man får inte glömma att båda två har behov se till att skapa en bra balans mellan dessa. Ställ frågor: Vad behöver du? Vad behöver jag? Hur kan vi mötas i var och ens behov och respektera det?

Sedan ska man även ha i bakhuvudet att människor förändras med tiden och utvecklar nya behov, påpekar Charlotte Sand.

– Det gäller att vara öppen för att man förändras och därför inte tar den andra människan för given och tror att det är exakt samma person som för tio år sedan. Stäm av med varandra kontinuerligt och se var ni befinner er.

4. Utmaningar

– Om man vill ha en levande relation som förändras så är det bra att man utmanar varandra med jämna mellanrum: Vad sägs om att testa det här? Jag känner att jag skulle vilja prova den här grejen, vad säger du om det?

Att vilja dela en ny hobby som man nyss har upptäckt är också en bra idé, säger Charlotte Sander.

– När man vill dela med sig av en ny upplevelse som man har fått upp ögonen för och som känns stimulerande, då bidrar man med nytt syre till relationen.

5. Kärleken är föränderlig

– Man ska komma ihåg att kärleken går i cykler. I vissa perioder är det kanske vänskapskänslorna som dominerar, men om man är i en längre relation ska man veta att det handlar om cykler och att förälskelsekänslorna kommer att komma tillbaka, säger Charlotte Sander.

När vänskapskänslorna dyker upp ska man inte förneka eller försöka kämpa emot, enligt Charlotte Sander.

– Nej, satsa i stället på att bygga vänskapen. Bygg tillit, bygg trygghet och var medveten om att förälskelsen återvänder.

Men hon påpekar samtidigt att det finns gränser.

– Man ska inte känna att det blir som en syskonrelation, att ens partner blir som brorsan eller syrran. Det är jätteviktigt att komma ihåg. Men att ha en stark vänskapsrelation är förstås väldigt positivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer