Linda Törner och Arbetsförmedlingen. Foto: SVT och TT

Linda Törner kritiserar Arbetsförmedlingen: Lägger för lite tid och fokus på individerna

Publicerad

Utrikesfödda kvinnor är i dag den samhällsgrupp som står längst ifrån arbetsmarknaden. För att snabbare få ut dem i jobb behövs en förändring. Det menar Linda Törner, som startat kvinnonätverket WOW i Halmstad. Nytänk hos Arbetsförmedlingen och engagemang från privatpersoner och företag tror hon kan vara nyckeln.

– Språket, kulturen och kontakter är jätteviktiga för att komma in på arbetsmarknaden. Där har vi i kvinnonätverket hittat ett sätt att få in privatpersoner som engagerar sig och där vi tillsammans bygger självförtroende, säger Linda Törner.

De senaste åren har hon kommit i kontakt med många nyanlända kvinnor. Hon har hjälpt dem att hitta praktikplats och utbildning som lett till jobb.

Mer individuellt fokus

I SVT-produktionen ”Sveriges bästa arbetsförmedling” coachar Linda Törner Arbetsförmedlingen i att hitta jobb åt kvinnor med utländsk bakgrund. Hon ger förslag på vad myndigheten måste förbättra.

– De har en stor utmaning i att på ett personligt sätt möta dem som saknar kontakter eller kunskap om vad som krävs för att nå ett visst jobb. Det kräver tid, vilket Arbetsförmedlingen inte har, säger hon.

Problemet, menar Linda, bottnar i att myndigheten jobbar med de utrikesfödda kvinnorna som en grupp och att alla då får samma hjälp. Men alla har olika behov och bakgrund vilket innebär att mer fokus bör läggas på varje enskild person. Och dessutom gärna tidigt.

Andra behöver hjälp

Lisa Olsson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i södra Halland och är ansvarig för etableringsprogrammet i Halmstad.

– Linda har rätt att det borde läggas så mycket tid som möjligt på individen, men samtidigt är det många andra som ska ha vår hjälp, säger hon.

Arbetsförmedlingen har redan både handlingplan och arbetsgrupper som är inriktade på just utrikesfödda kvinnor. Men situationen kan alltid förbättras, menar Lisa Olsson.

Kraft från flera håll

Linda Törner är initiativtagare bakom kvinnonätverket WOW. Foto: Kristian Åkergren

– Vi måste stärka våra vägledningsinsatser, göra tydligare kartläggning i början, fokusera på arbete från dag ett och även har mer samarbete med ideella organisationer och så många andra aktörer som vi bara kan, säger hon.

Men det är inte bara Arbetsförmedlingen som måste engagera sig för att problemet ska vända.

– Privatpersoner och företag måste också gå in i ekvationen och bli en del av lösningen, säger Linda Törner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.