Anna-Karin Eriksson är trött på att förlossningsskador bagatelliseras. Foto: SVT

Hon vill starta ”en fittrevolution”

Uppdaterad
Publicerad

Hon stack fingrarna i slidan för att kunna bajsa. Läkarna sa att det var normalt. Men när hon skrev om förlossningsskadorna i sin blogg blev uppmärksamheten enorm. Inlägget lyfte fram ett tabubelagt folkhälsoproblem som det saknas kunskaper kring.

Det var efter andra barnet Anna-Karin ”Blixa” Eriksson började märka av sina problem på allvar. Plötsligt kunde hon inte längre tömma tarmen utan att hålla emot inuti vaginan. Det tog rätt lång tid innan hon vågade berätta om sina problem. Men så en kväll, efter ett par öl, öppnade hon sig för några kompisar.

– Jag hade fått höra från sjukvården att allting såg bra ut, att allt var helt normalt. Men jag förstod att det var något som hade hänt, för det var inte helt normalt. Jag hade problem när jag skulle bajsa, allt kom inte ut. Det var en av mina kompisar som då sa att ”det är väl klart som fan att det inte är normalt att behöva stoppa in fingrarna i fittan för att skita”, berättar Anna-Karin Eriksson.

Förlossningsskador

Bloggade om sina skador

Då, under berusningen för tre månader sedan, lovade hon kompisarna att åter söka vård för sina problem. Men istället publicerade hon i förra veckan ett blogginlägg där hon öppet beskrev sina problem. Innan hon publicerade inlägget klickade hon dock ur automatlänkningen till sociala medier.

– Jag tänkte att det får vara den lilla skara som följer mig på bloggen som får se det här. Så det tog nog nästan en halv dag innan jag faktiskt delade det på Facebook, just för att det kändes lite jobbigt.

Vill starta fittrevolution

På bloggen skriver Anna-Karin Eriksson:

”Jag är trött på att få höra att allt ser bra ut och att allt är helt normalt trots att jag vet att det inte är sant. Jag skulle vilja starta en jävla fittrevolution! Vi skulle kunna sjukskriva oss från jobbet, invadera gynakuten med våra försvagade bäckenbottnar, framfall, inkontinens och hemorrojder och vägra gå därifrån tills de tar våra problem på allvar och erkänner att nej, det är inte helt normalt. Det ser faktiskt inte helt bra ut.”

Inlägget började genast att delas och plötsligt hade det fått mer än 12.000 likes. De hundratals kommentarerna på bloggen vittnar om att Anna-Karin Eriksson inte är ensam om sina problem.

– Dels är det de som har samma problem som jag har, och jag visste ju inte ens vad det hette innan. Det kallas tydligen för rectocele, att man har en svaghet mellan väggen i slidan och tarmen, och det har jag inte ens haft ett ord för det, jag visste inte vad det var.

”Känner sig stympade och äcklade”

– Sedan är det många som hör av sig och berättar om att de spruckit mycket och inte blivit ihopsydda ordentligt. Därför har de fått problem med sexlivet eftersom de har ärr som skaver. Andra har fått totala sfinkterrupturer och känner sig stympade och äcklade. Samtidigt har de fått höra att ”det kommer bli bättre” och att det är helt ”normalt”.

Är det då inte bara att köpa att det faktiskt är helt normalt?

– Men det är verkligen inte det. Det är inte normalt att kissa på sig eller att inte kunna hoppa eller springa eller leva ett fullvärdigt liv. Några av de som har skrivit är 23 år gamla.      

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet