Foto: TT

Skolor över hela landet har hotats

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet efter torsdagens skolattack i Trollhättan har nu hot riktats mot andra skolor på flera håll i landet. Det rör sig om hot framförda genom sociala medier men också om hot som fysiskt affischerats på plats i skolbyggnader. Samtliga bär undertoner av gårdagens händelse.

På Grevegårdsskolan, Kannebäcksskolan och Vättnedalsskolan i Västra Frölunda i Göteborg upptäcktes under fredagsmorgonen att någon eller några satt upp affischer med bilden på gärningsmannen från gårdagens attack i Kronogårdsskolan i Trollhättan, tillsammans med texten ”we are back” (vi är tillbaka).

– Förmodligen är det någon som har satt upp de här lapparna som ett väldigt dåligt skämt, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i Väst.

Polisen har varit på plats och tagit ner affischerna och gjort en polisanmälan om olaga hot mot grupp. I skolan finns nu väktare på på plats och man erbjuder samtalsstöd till elever som är i behov, uppger Grevegårdsskolan på kommunens webbplats.

I Skellefteå

Under fredagen har också Anderstorpsskolan i Skellefteå utrymts sedan någon anonymt framfört ett hot genom appen Jodel. I meddelandet ska det ha antytts att det som skett i Trollhättan också ska hända på Anderstorp.

Polisen rubricerar hoten som olaga hot mot grupp enligt sin webbsida.

– Vi alla är tagna av det som hände i Trollhättan, vi får ändå göra en professionell bedömning av hot som kommer in, säger polisens presstalesperson Peder Jonsson.

På Gotland

På Gotland har ledningen på Wisbygymnasiet skickat hem eleverna och låst dörrarna sedan hot framförts via appen snappchat, samt via internetforumet 4chan.

”hade inte gått till skolan om jag vore ni idag visbybor, har vapen med mig, den som överlever vinner”, lyder hotet som publicerats tillsammans med en bild av Wisbygymnasiet.

– Det är ett allmänt hållet hot mot skolor på Gotland och därför har vi inte beslutat om någon stängning av skolorna, säger polisens talesperson Towe Hägg.

Polisen arbetar nu med en förundersökning om olaga hot.

Kedja av skolhot

Den 12 oktober utrymdes Lunds universitet sedan någon framfört hot via appen Jodel.

”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare”, stod det i meddelandet.

Meddelandet är en direkt översättning av det meddelande som framfördes på internetforumet 4chan kvällen innan en man den 2 oktober sköt ihjäl 10 personer på Umpqua Community College i Oregon.

”Man blir så ledsen”

Fredagens hot har av allt att döma i sin tur influerats av torsdagens händelse, vilket upprör drabbade: 

– Det var så ofattbart det som hände i Trollhättan. Nu har det kommit en copy cat. Man blir så ledsen. Jag är tacksam att vi inte har samma vapenlagar här som i USA, säger Kent Larsson som är medielärare på Anderstorpsskolan i Skellefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.