Hotell- och restaurangbranschen i kris

Uppdaterad
Publicerad

Raset inom hotell- och restaurangbranschen fortsätter. Enligt nya siffror från branschorganisationen Visita är tappet 66 procent för hotellbranschen sedan pandemin startade i mars och 40 procent för restaurangbranschen, jämfört med förra årets siffror.

Jonas Siljhammar, vd för Visita, är oroad över utvecklingen.

– När det nu blir nya restriktioner så är folk försiktiga och bokar av. Vi ser det med det nya läget och vi ser mycket avbokningar av både hotellnätter, julbord och mycket annat. Det går ju inte att koka soppa på en spik, säger han till SVT Nyheter.

Siffrorna som Visita presenterar gäller från den 16 mars till och med förra veckan. Det är innan de nya alkoholreglerna införts.

– Vi såg en liten uppgång i slutet av sommaren. Antalet bokningar ökade men med allt fler restriktioner så avbokar de flesta.

”Ytterligare stöd behövs”

Många av näringsidkarna inom hotell- och restaurangbranschen menar själva att de i det närmsta fått näringsförbud i och med pandemin.

Av 200 000 anställda har 50 000 varslats eller sagts upp och 60 000 har permitterats.

Någon vaccineffekt som fick börsen att jubla märks inte heller inom hotell- och restaurangnäringen. Där råder svarta siffror och minskat antal bokningar.

– Vi har full förståelse för att det viktigaste är att smittan inte förs vidare. Vi är tacksamma för att regeringen har lyssnat på oss och att vi fått stöd. Men med ytterligare ökade restriktioner så måste de inse att ytterligare stöd behövs, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer