Foto: TT/SVT

Hotell Sheraton stäms för nekad frukost

Uppdaterad
Publicerad

I mars nekades en romsk kvinna som bodde på hotell Sheraton i Stockholm att äta i frukostmatsalen. Det var diskriminering, enligt diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu tänker stämma hotellet.

Diana Nyman från Romska rådet i Göteborg var på besök i Stockholm för att tala vid presentationen av regeringens vitbok om hur romer behandlades under 1900-talet. Hon föstes ut ur frukostmatsalen av personal och bjöds inte att gå in igen trots att hon visade sitt hotellkort. Frukostkaffet fick hon dricka i lobbyn.

Hotellet bad senare om ursäkt i ett öppet brev och hotellchefen lovade att utbilda personalen. Hotellets vd ska även ha kontaktat Nyman, men hon bedömde inte hans samtal som en ursäkt.

– Det var ett mycket uppseendeväckande samtal där han säger till mig att hans personal känner sig ledsna och kränkta över det som hänt. Jag blev väldigt upprörd, sade Diana Nyman om samtalet tidigare till SVT.

Hotellet ber om ursäkt

I ett mejl till ABC skriver hotellchefen Igor Buercher att de ber Diana Nyman om ursäkt och att de inte tollererar denna typ av diskriminering av hotellets gäster:

”Vi har gjort interna åtgärder för att försäkra oss om att alla våra gäster känner sig lika behandlade och med respekt. Vi har även gjort en översyn och omskolning av vår mångfaldspolicy.” Skriver bland annat hotellchefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer