Foto: Vlada Cakic/SVT

Hovrätten fastställer fällande Falcon-dom

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fällande domar även i hovrätten för pensionssvindeln i Falcon Funds.

Över 20 000 premiepensionssparare drabbades i härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds med fonder i det svenska premiepensionssystemet. Omkring 700 miljoner kronor av spararnas pengar saknas fortfarande.

43-årige svensken Max Serwin (tidigare Emil Ingmanson) döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt givande av muta till fängelse i sex år och nio månader.

En 59-årig fondförvaltare döms till fängelse i fem och ett halvt år för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta. En närstående till honom döms till fängelse för grovt penningtvättsbrott. Hans straff sänks till ett år.

Hovrättsdomen avser tre av de fyra dömda i härvan. Den 64-årige amerikanen Mark Bishop, som pekats ut som en av hjärnorna bakom brottsupplägget, valde att godta sin dom efter att först ha överklagat den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.