Så svarar Systembolaget på anklagelserna om tystnadskultur – hör HR-direktören Chatarina Eriksson i klippet. Foto: Per Nilsson/SVT

HR-chefen: ”Nya uppgifter för mig”

Uppdaterad
Publicerad

För Systembolagets HR-chef kommer uppgifterna om trakasserier och tystnadskultur som en överraskning.

– Så ska vi naturligtvis inte ha det på vår arbetsplats.

Efter intervjun har Systembolaget hållit flera personalmöten på huvudkontoret.

I somras genomfördes en inspektion av Arbetsmiljöverket på Systembolagets huvudkontor. Där upptäcktes brister i rutinerna för hur kränkande särbehandling ska hanteras samt var de utsatta snabbt kan få hjälp. I oktober ska ledningen ha åtgärdat bristerna genom nya mallar för handlingsplan och en uppdaterad medarbetarundersökning.

– Vi måste hitta ett sätt för att fånga upp sådana här saker så tidigt som möjligt så att vi inte sitter med det här i knät för det är ingen som vill det. Framför allt inte våra medlemmar, som inte mår bra i det här, säger Maria Nilsson, klubbordförande för fackförbundet Unionen.

SVT Nyheter granskar

Internt har medarbetarundersökningar gjorts men både anställda och facket menar att frågorna tidigare haft stora brister – och varit utformade utan kopplingar till den psykosociala arbetsmiljön och hur de anställda upplever ledningen.

– Vi ser att det behövs mer frågor kring ledarskap, säger Maria Nilsson ordförande på klubbordförande Unionen.

Vd avböjer intervju

Magdalena Gerger, vd för systembolaget har under flera tillfällen pratat om frågor om ledarskap och arbetsledning, och är ytterst ansvarig för arbetsmiljön inom organisationen. SVT har bett att få intervjua henne om förhållandena på huvudkontoret, men hänvisats till bolagets HR-direktör Chatarina Eriksson.

När hon får höra om personalens berättelser säger hon att det är nya uppgifter för henne.

– Så ska vi naturligtvis inte ha det på vår arbetsplats. Det är därför vi jobbar systematiskt med att när vi ser och får signaler på att det inte fungerar och vi inte har ett klimat för dialog och kommunikation, som är centralt för oss, då tillsätter vi stöd, säger Chatarina Eriksson, HR-direktör på Systembolaget. (Se video.)

Efter att intervjun gjordes kallades personal till möten på båda de aktuella avdelningarna för att diskutera de aktuella frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet